Nieuws, Economie, Milieu, Politiek -

Regering-Trump geeft vergunning voor Keystone XL

De regering-Trump reikt een vergunning uit voor de controversiële Keystone XL-pijpleiding. Daarmee draait ze een eerdere beslissing van de regering-Obama terug in een symbooldossier.

vrijdag 24 maart 2017 17:04
Spread the love

Maar weinig energiedossiers in de VS zijn zo beladen als Keystone XL. De pijpleiding moet olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada dwars door de VS transporteren naar raffinaderijen aan de Golfkust. Maar het project groeide uit tot een symbooldossier en botste op steeds meer hardnekkige tegenstand. Uiteindelijk gaf de Amerikaanse president Barack Obama het de doodsteek in 2015.

Nu wordt die beslissing teruggedraaid door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, na een onderzoek van zestig dagen op vraag van de nieuwe president Donald Trump. Het ministerie hield daarbij naar eigen zeggen “rekening met een waaier aan factoren, waaronder buitenlands beleid, energiezekerheid, ecologische, culturele en economische impact en toetsing aan de wet en het huidige beleidskader.”

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, voormalig topman van oliegigant Exxon Mobil, heeft zich onthouden bij het beslissingsproces. De vergunning is dan ook ondertekend door onderminister Thomas A. Shannon. Nu moet TransCanada, de drijvende kracht achter het project, nog vergunningen krijgen in onder meer Nebraska.

Vuil en gevaarlijk

Milieuverenigingen zijn niet te spreken over het nieuws. “De vuile en gevaarlijke Keystone XL-pijpleiding is een van de ergst mogelijke deals voor de Amerikaanse bevolking”, zegt Michael Brune, directeur van de Sierra Club. “Het project is al eens verslagen, en dat zal opnieuw gebeuren. Er wacht een lange strijd in de staten, en feit blijft dat de Amerikaanse bevolking het gehad heeft met fossiele brandstoffen. We willen onze publieke en private domeinen niet vernield zien door een pijpleiding die de vuilste brandstoffen transporteert die er zijn, en we willen de toekomst van onze kinderen niet op het spel zetten.”

Eenzelfde reactie bij Greenpeace, die de strijd nu vooral wil voeren via de financiering van het project. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zonet het signaal gestuurd naar de rest van de wereld dat de VS achteruit evolueren wat betreft energie en klimaat”, zegt Annie Leonard, directeur van Greenpeace in de VS. “Het kost geld om een pijpleiding te bouwen, en we zullen alles doen om nieuwe fondsen voor TransCanada tegen te houden. Financiële instellingen zouden inmiddels geleerd moeten hebben dat het riskant is om zich te verbinden aan een project dat al te kampen heeft met historische tegenstand van privé-eigenaren en inheemse bevolkingsgroepen, en een gigantische milieu-, gezondheids- en klimaatramp kan ontketenen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!