Een schoenenatelier ergens in Indonesië (Dietrich Weinbrenner/Change Your Shoes)

Schoenensector even bikkelharde uitbuiter als kledingindustrie

Zeer lage lonen, weinig werkzekerheid en veel overwerk. Een recent rapport van het Europese project Change your Shoes toont aan dat onderaannemers van verschillende Europese schoenmerken in Indonesië elementaire sociale gedragscodes aan hun laars lappen.

vrijdag 10 maart 2017 16:20
Spread the love

In 2015 was Indonesië wereldwijd de vierde grootste schoenenproducent, na China, India en Vietnam. Elk jaar produceert het land een miljard paar schoenen, 5 procent van de wereldwijde productie. Arbeiders in de Indonesische schoenenindustrie ondervinden voortduren zware tegenwerking en repressie om zich te organiseren in vakbonden en tot afspraken te komen over lonen en werktijden. Dat komt door de manier van werken in deze branche, waar tijdelijke contracten zonder standaardbescherming vaak voorkomen.
De campagne Change your Shoes is een samenwerkingsverband tussen 18 Europese en Aziatische ngo’s. In hun recente rapport No Excuses for Homework hebben zij getuigenissen verzameld van meer dan honderdveertig arbeiders uit vier grote fabrieken. Die vier fabrieken zijn allen eigendom van drie aannemers en een onderaannemer van Europese schoenmerken. De situatie blijkt het slechtst te zijn bij PT Prima Dinamaka Sentosa, onderaannemer van het Deense schoenenmerk Ecco. Ook de Duitse keten Deichmann wordt herhaaldelijk aangehaald in het rapport.

 Ecco en Deichmann beweren dat ze een goed overzicht hebben van hun volledige bevoorradingsketen. Wie dit echter in detail nagaat, merkt dat controlemechanismen op de werkelijke naleving van afspraken volledig ontbreken, zegt Charlie Aronsson, projectmanager van de Zweedse ngo Fairaction, een van de partners van Change You Shoes.Veel vrouwen werken thuis aan de afwerking van schoenen (Ferry Latief/ILO/Flickr.com/Change Your Shoes)

In de interviews met de fabrieksarbeiders beschrijven zij hun reële werkomstandigheden. Bij de onderaannemer van Ecco wordt van de werkers onder meer verwacht dat ze elke dag onbetaald drie tot vier overuren presteren bovenop hun gewone werkschema. Volgens Aronsson is er nog minder transparantie in de schoenenindustrie dan in de kledingindustrie, waardoor het onmogelijk is voor consumenten om ethisch verantwoordelijk schoenen te kopen.

Bron: Ecco Subcontractor in Breach of the Law

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!