Bron: Schone Kleren Campagne
Schone Kleren Campagne

Historisch akkoord over veiligheid kledingfabrieken afgesloten

Kledingmerken en vakbonden zijn het eens geraakt over een nieuw akkoord over gebouw- en brandveiligheid in kledingfabrieken. Het nieuwe akkoord geldt niet alleen voor de kledingfabrieken in Bangladesh, maar kan ook uitgebreid worden naar andere productielanden. Schone Kleren Campagne en achACT, vertegenwoordigers van het internationale netwerk Clean Clothes Campaign in België, zijn verheugd over dit nieuwe akkoord.

woensdag 25 augustus 2021 17:02
Spread the love

 

Een paar dagen vóór het einde van het huidige Bangladesh Akkoord, dat in mei nog werd verlengd tot 31 augustus, zijn de merken en de vakbonden het eens geworden over een nieuwe internationale overeenkomst om de veiligheid van werknemers in de kledingindustrie te waarborgen.

De nieuwe overeenkomst behoudt de belangrijkste elementen van het Bangladesh Akkoord: de wettelijke afdwingbaarheid, onafhankelijk toezicht, de verplichting voor merken om de leveranciers voldoende te betalen om de veiligheid in de fabrieken te kunnen garanderen en het verbod om nog zaken te doen met fabrieken die weigeren de veiligheid te verbeteren. Ook andere belangrijke elementen, zoals het klachtenmechanisme en de doorgedreven transparantie, staan opnieuw in de tekst.

“Wij zijn verheugd over het resultaat van de onderhandelingen en zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kledingmerken en -ketens die produceren in Bangladesh het nieuwe akkoord ondertekenen. We zullen ons ook richten tot de Belgische bedrijven”, zegt Sanna Abdessalem, coördinator van achACT.

Een grote stap vooruit is dat de nieuwe overeenkomst ook uitbreiding mogelijk maakt naar andere landen waar het leven van kledingwerkers nog dagelijks op het spel staat. Sara Ceustermans, coördinator van de Schone Kleren Campagne: “De recente incidenten in kledingfabrieken in Marokko en Egypte tonen aan dat ook in andere productielanden snel moet worden opgetreden. Vakbonden en ngo’s in Pakistan vragen al jaren maatregelen voor veiligere fabrieken. De veiligheid van de werknemers blijft een groot probleem in de mondiale kledingindustrie.”

Ter herinnering: het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh is een baanbrekend initiatief en kwam tot stand na de instorting van het Rana Plaza complex waarbij 1134 doden vielen. Sinds 2013 hebben bijna 200 bedrijven het Akkoord ondertekend. Het Akkoord heeft de veiligheid van bijna 2 miljoen werknemers in Bangladesh drastisch verbeterd.

 

De Schone Kleren Campagne is een coalitie van vakbonden, ngo’s en consumentenorganisaties: WSM, ABVV, ACV, FOS, ACV Puls, BBTK, ACV Metea, ABVV Algemene Centrale, Test Aankoop en De Transformisten. De Schone Kleren Campagne maakt deel uit van het internationale netwerk Clean Clothes Campaign, met 17 coalities in Europa en meer dan 200 partners wereldwijd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!