Latino-Americans hebben een belangrijke rol gespeeld in de sociale strijd in de VS. Foto: apply.ala.org

Recordaantal stemgerechtigde latino’s stemmen meer voor Clinton

Het aantal stemgerechtigde latino's in de VS is op recordhoogte. Voor Donald Trump is dat slecht nieuws. Dit jaar hebben immers 27,3 miljoen latino's (Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst) stemrecht volgens het Pew Research Center, vier miljoen meer dan in 2012.

dinsdag 25 oktober 2016 11:22
Spread the love

Latino’s maken in 2016 12 procent uit van de stemgerechtigde bevolking van de VS. In totaal zijn er 57 miljoen latino’s in de VS. De grote toename van stemgerechtigde latino-kiezers is vooral te danken aan het feit dat er tussen 2012 en 2016 3,2 miljoen latino’s achttien zijn geworden.

Van alle latino-kiezers is maar liefst 44 procent ‘millennial’ (de generatie geboren rond de eeuwwisseling en nu tussen de 18 en 36 jaar oud). De campagne van Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton zet daarom beroemdheden als Eva Longoria en Salma Hayek in om latino’s op 8 november 2016 naar de stembus te krijgen.

Dit is slecht nieuws voor Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Met zijn opmerking dat Mexico verkrachters naar de VS stuurt, zijn openlijke twijfel aan de onafhankelijkheid van een rechter met Mexicaanse roots en het ridiculiserend van de Venezolaans-Amerikaanse Miss Universe Alicia Machado, heeft Trump zich zeer onpopulair gemaakt bij latino-kiezers.

Volgens een recente peiling van NBC News en de Wall Street Journal zou op dit moment 67 procent van de stemgerechtigde latino’s bereid zijn op Hillary Clinton te stemmen, 17 procent op Trump, 3 procent op Gary Johnson, presidentskandidaat van de Libertarian Party en 3 op Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party. Als de keuze beperkt wordt tot Clinton en Trump gegeven werd, zou 70 procent op Clinton stemmen en slechts 17 op Trump.

Swing states

Deze toename van latino-kiezers is ook op een ander vlak goed nieuws voor Clinton. In meerdere zogenaamde ‘swing states’, staten waar de machtsverhoudingen tussen Republikeinen en Democraten slechts zeer nipt verschillen en kleine stemverschuivingen grote gevolgen kunnen hebben voor de toewijzing van de leden van het presidentieel kiescollege1, is het aantal latino-kiezers toegenomen. In Arizona maken latino’s nu 22 procent van de kiesgerechtigden uit, in Florida 18 procent en Nevada 17 procent.Aantal zetels van het presidentieel kiescollege per staat in 2012 (blauw ging naar de democraten) (WikiMedia Commons)

Vooral Florida is een zeer belangrijke swing state. Trump kan de presidentsverkiezingen bijna niet winnen zonder de 29 leden van het kiescollege van die staat. Op dit moment voorspelt de invloedrijke peilingsorganisatie FiveThirtyEight echter dat Clinton Florida zal winnen met een kans van 75 procent. Ook Nevada en Arizona gaan volgens FiveThirtyEight waarschijnlijk naar Clinton met een kans van respectievelijke 74,2 en 56,5 procent. 

Zelfs Texas zou haalbaar kunnen zijn voor Clinton. Dat is historisch uniek, want deze zuidelijke staat is van oudsher een Republikeins-stemmend bolwerk.Volgens meerdere recente peilingen heeft Trump in Texas nog slechts 2 tot 3 procentpunt voor op Clinton. Volgens FiveThirtyEight komt dat deels omdat veel hoogopgeleide witte Amerikanen naar Texas zijn verhuisd (de economie groeit er hard), maar ook omdat Texas een grote groep Republikeinse latino kiezers heeft. Die hebben zich echter van Trump afgekeerd, maar zouden mogelijk wel op een andere Republikeinse kandidaat gestemd hebben.


Percentage latinos per staat (donkerrood > 35%, bleek > 3%) (WikiMedia Commons)

Toch is de impact van de latino-stem in Texas eerder beperkt. Texas is een zeer diverse staat, maar liefst 11 procent van de inwoners is geen Amerikaans burger en mag dus niet stemmen. De Texaanse stemgerechtigde bevolking is daarom veel minder divers dan de algemene bevolking van de staat.

 

1   De president wordt niet rechtstreeks verkozen maar door een presidentieel kiescollege. De kandidaat die in één deelstaat de meeste stemmen haalt (wat geen 50 procent moet zijn) krijgt alle leden van het kiescollege voor die staat achter zijn/haar naam. Voor meer uitleg, zie andere artikels in ons Dossier Verkiezingen VS.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!