De economische plannen van Trump: bonanza voor de 0,1 procent

Trump, de lieveling van de verarmde witte middenklasse? Dan hebben die zijn economische plannen nog niet goed gelezen. Trump wil de belastingen verlagen voor de allerrijksten en hun bedrijven. Wie dat gat zal moeten vullen, kan je nu al raden.

dinsdag 9 augustus 2016 16:13
Spread the love

Donald Trump had na een desastreuze week wat goed te maken. Hij raakte verwikkeld in een emotionele discussie met de ouders van een gesneuvelde Irak-veteraan. Verschillende high profil Republikeinen zegden hun steun toe aan Hillary Clinton en de peilingen zien er desastreus uit.

Op een bijeenkomst in Detroit wou hij de bladzijde omslaan. In scherp contrast met zijn gebruikelijke freewheelende stijl hield hij zich netjes aan de voorbereide tekst. Trump had het daarin over zijn economische voorstellen. Zijn economisch programma komt uit de koker van 13 zakenpartners, allemaal witte mannen van 50 en ouder en maar liefst zes van hen heten Steve.

Trump is een populist die mikt op de steun van de verarmde witte middenklasse. Dat blijkt ook uit de plaats die hij uitkoos voor deze toespraak. Detroit was ooit één van de parels aan de industriële kroon van de VS, maar het gemiddelde inkomen ligt er nu de helft lager dan in de rest van de VS. Bijna 40 procent van de inwoners van de stad leeft in armoede.

Maar aan die mensen heeft Trump niets te bieden. Zijn economische plannen zijn gebaseerd op de allang gediscrediteerde trickle-down theorie. Die gaat er van uit dat ook de armsten er van profiteren als de rijken alle kansen krijgen om nog veel rijker te worden. Vanaf Reagan ging het Amerikaanse economische beleid die weg op en het zorgde er alleen maar voor dat de 0,1 procent schatrijker werd en de lonen van de grote meerderheid van de bevolking stagneerden of zelfs achteruit gingen.

Cadeau voor de rijksten

Trump wil het aantal belastingschalen verminderen van 7 tot 3. De hoogste schijf zou dalen van 39,6 procent naar 33 procent. Tot in de jaren 60 lag die hoogste schijf boven de 90 procent. De vennootschapsbelasting zou dalen van 35 tot 20 procent. Rijke Amerikanen zouden tenslotte meer kansen krijgen om hun kinderopvang af te trekken van de belastingen. Nu ligt dat plafond op 3000 dollar per jaar.

De plannen van Trump zijn dus een enorm cadeau voor de allerrijksten van de VS. Zij zullen minder belastingen moeten betalen en de bedrijven waar ze aandelen in hebben, zullen een groter deel van de winst kunnen uitbetalen in dividenden.

Trump had het ook over zijn klimaatpolitiek. De wetenschappelijke rapporten over de klimaatverandering veegt hij van tafel. Hij verdedigt met hart en ziel de steenkoolindustrie en wil milieuwetgeving terugschroeven. Het omstreden Keystone Pipeline-project tussen Canada en de VS moet met alle middelen verder gezet worden.
De handelsakkoord North American Free Trade Agreement (NAFTA) en het Trans-Pacific Partnership (TPP) wil hij herschrijven. Maar wat dat concreet betekent, kwamen we niet te weten.

De VS tellen 540 miljardairs. Die zagen vorig jaar hun fortuin met 8 procent stijgen. Daarnaast zijn er ook nog eens 10,4 miljoen miljonairs (vermogen zonder de eigen woning). Vorig jaar alleen al kwamen er 300.000 bij. Vooral voor hen zijn de economische plannen goed nieuws.

Econoom Dean Baker rekende het voor in een opiniestuk op CNN.com. Voor een trader op Wall Street die 2,4 miljoen dollar per jaar verdient, komt dit neer op een belastingcadeau van 120.000 dollar. Voor de rijkste 0,1 procent scheelt dat zelfs gemiddeld 700.000 dollar per jaar.

De verlaging van de vennootschapsbelasting zou de Amerikaanse overheid 100 miljard dollar per jaar kosten. Trump kan dat gat alleen maar vullen door nog meer te snijden in de schamele openbare diensten en sociale zekerheid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!