Sfinks Mixed: gratis, duurzaam en kindvriendelijk festival

Vandaag begint de 41ste editie van het vierdaagse gratis festival Sfinks Mixed te Boechout. Het wordt een groots feest. Het duurzaamste en kindvriendelijkste festival van Vlaanderen waar je muziek van veraf en dichtbij, legendarische artiesten en ongehoorde beats & grooves kan ontdekken. Organisator, Patrick De Groote, geeft ons meer uitleg over de nieuwigheden van dit jaar.

donderdag 28 juli 2016 09:26
Spread the love

Sfinks Mixed festival is veel meer dan alleen muziek. Je kan elke dag starten met yoga, er is een leuke wereldmarkt, verrassende acts, en lekker eten uit de hele wereld. Het is ook een echt familie-festival met muziek en activiteiten voor jong en oud. Diegenen die de drukte van het festival even willen ontvluchten, kunnen terecht achter een oude boomgaard waar de yogasessies plaatsvinden. “Daar kunnen mensen gewoon even tot rust komen, ook al zijn ze op een festival”, zegt Patrick De Groote, organisator van Sfinks Mixed.

Breed publiek

“Wat zo fantastisch is aan Sfinks Mixed, is dat het gewoon een belachelijk breed publiek is: met verschillende smaken en goestingen. Er is voor elk wat wils.”

Sfinks Mixed is één van de weinige festivals dat gratis is. Het is voor velen niet altijd makkelijk om een heel weekend naar een festival te gaan. “We merkten dat we te maken kregen met een steeds homogener publiek: rijk en wit. We zagen dan ook geen andere manier om dit structureel aan te pakken. Nu kan iedereen gewoon bijdragen naargelang zijn mogelijkheden: via drinken en eten. Je kan kiezen voor een verse soep met brood en een biologische appelsap, dan ben je ongeveer 5 euro kwijt. Anderen die de mogelijkheid hebben kunnen meer geld spenderen en drinken cocktails of cava en eten tapas. Je maakt het weekend zo duur als je wilt”, vindt Patrick De Groote.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat centraal bij Sfinks Mixed festival. Elk jaar opnieuw streeft het festival ernaar om het zo duurzaam mogelijk te organiseren. Telkens wordt er gezocht naar nieuwe manieren om het duurzaam karakter te vergroten. Zoals het inzetten van ‘Green Guerrilla’ die de festivalweide proper houden en waken over de ecologische impact van het festival, het voorzien in een gratis bewaakte fietsenparking, het aanbieden van vrijwilligerswerk op maat en de toegankelijkheid verzekeren voor mindervaliden.

Jaarlijks worden in Antwerpen de GroeneVent-awards uitgereikt door OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) in samenwerking met het weekblad Humo. In 2015 won Sfinks Mixed dan ook deze GroeneVent Award, de prijs voor het meest duurzame grote evenement van het jaar. De jury loofde de manier waarop Sfinks Mixed communiceert over duurzaamheid naar haar bezoekers. Met slogans als “70% van onze maaltijden zijn veggie” of “Bedankt om te sorteren” betrekt Sfinks Mixed ook de bezoekers bij de strijd voor een duurzaam festival.

“Duurzaamheid staat al lang centraal op het festival. We deden mee aan een pilootprogramma van de EU, wat ook de basis vormt voor een aantal duurzame event-handleidingen,” vertelt Degroote. “Het is dan ook leuk dat we vorig jaar de award gewonnen hebben voor het groenste grote festival van Vlaanderen en we op die manier erkenning krijgen.”

“Een van onze voornaamste doelen is restafval minimaliseren. Op de festivalweiden zijn er vier fracties op te sorteren, backstage zijn dat er zelfs acht. Vorig jaar zaten we aan een gemiddelde van 330 gram per bezoeker. Dat is zelfs minder dan thuis.”

“Maar we doen dit niet alleen. Het leuke is dat onze bezoekers ook mee werken: met sorteren en steeds minder mensen komen met de auto. Ook het menu is duurzaam: 70 procent van het aanbod is vegetarisch en de producten zijn ook allemaal vers.”

Kinderdorp voor de allerkleinsten
Op de festivalweide kom je de hele dag door vrolijke parades tegen. Voor de kleinsten is er een kidz village en zelfs de baby’s krijgen een eigen bar. Voor de kinderen is er elke dag een groot aanbod van leuke workshops, fijne muziek, catchy concerten, mooie verhalen, zwembaden, springsculpturen, grime, henna, dansen en zingen én de kinderen hebben zelfs een eigen bar. Sfinks Mixed is het enige festival waar je drie generaties samen kan terugvinden.

Niet alleen kan er genoten worden van de muziek, het lekkere eten, de leuke activiteiten en de markt, daarnaast kan je ook smullen van de heerlijkste maaltijden en de lekkerste drankjes. De maaltijden zijn ter plekke gemaakt met lokale dagverse producten. Onze festivalbars bieden cocktails, fruitsappen en lekkere shakes. Voor de kleinsten is er zelfs een aangepaste kaart. Zowel wokgerechten als kebab en tapas kan je verkrijgen, maar ook staat er voor het eerst een frietkraam op de weide.

Een festival van vrijwilligers
Sfinks Mixed is een festival dat jaarlijks op de inzet van vele vrijwilligers kan rekenen. Vorig jaar kon het festival rekenen op maar liefst 1700 toegewijde vrijwilligers. Tijdens het festival staan honderden vrijwilligers paraat om te helpen met het onthaal, de horeca, de kinderanimatie, het afvalbeleid, de ondersteuning van de marktkramers en zoveel meer. Ook de opbouw en afbraak gebeurd met vrijwilligers.

Ook voor de opbouw en afbraak van het festival, worden vrijwilligers ingezet .“Zowel de stagemanagers, als de elektriciens, als de deco-ploeg zijn vrijwilligers. Iedereen werkt op dezelfde manier en alles wordt laagdrempelig gehouden. De decoratie wordt bijvoorbeeld gemaakt door mensen met een mentale beperking, de vlaggen worden gemaakt door mensen die graag naaien. Uit het vluchtelingencentrum in de buurt kwamen enkele kleermakers, koks en opbouwers een handje toesteken. Iedereen kan hier doen wat hij/zij goed kan.”

Een divers publiek
“Wat heel belangrijk is, is dat het festival nog maar drie jaar gratis is. Hier zijn we dan ook nog wat op aan het inspelen.” Twee groepen reageren heel hard op dit gratis festival: gezinnen met kinderen (voornamelijk jonge en eenouder-gezinnen) en jongeren. “Er komen ongeveer 3000 à 4000 kinderen naar het festival. Dit betekent ook dat het aanbod en de oppervlakte voor kinderen de afgelopen jaren sterk uitgebreid is en een groter deel van het festival in beslag neemt.”

“Ook zien we dat we een diverse groep jongeren kunnen bereiken. Andere festivals bereiken meestal een homogene groep. Je moet al wat zakgeld hebben om een weekend op een festival door te brengen, maar hier kan je zelf beslissen hoeveel je op doet. We hebben ook in onze programmatie ingespeeld op die diverse jonge doelgroep door bijvoorbeeld meer DJ’s te programmeren en meer urban muziek. Persoonlijk ben ik blij dat het publiek zo gemengd is. Gratis wil zeggen dat iedereen welkom is en dat draagt bij aan de sfeer en de grootte van het festival.”

Editie 2016

Sfinks Mixed is toe aan haar 41ste editie. Traditiegetrouw brengt het festival een heel divers programma waar elk zijn gading vindt. “Bezoekers ontdekten eerder op Sfinks Mixed sterren als Cheb Khaled (Algerije), Youssou N’Dour (Senegal), Mory Kanté (Guinee) en Cesária Évora (Kaapverdië).”

Dit jaar worden de DJ’s ook meer verspreid over de hele festivalweide. “Op die manier proberen we de schotten tussen de verschillende groepen (jong, oud, traditioneel, modern) weg te halen. Zo maakt iedereen kennis met nieuwe dingen en blijven mensen niet gewoon op hun plekje.”
Dit jaar staan er ook enkele legendes op de podia. Marcia Griffiths is de enige echte koningin van de reggae en was één van de backing vocals van Bob Marley. Al meer dan 50 jaar brengt ze de authentieke reggaevibes met veel passie en overtuiging.

Ook zijn er enkel nieuwe ontdekkingen die dit jaar afzakken naar Boechout, zoals Elida Almeida, de populaire Kaapverdische zangeres. Zij heeft net een erg succesvolle toer door Afrika afgerond en is nu klaar om Europa te veroveren.

Broederliefde, de huidige nummer 1 van Nederland, staan met hun nieuwe album Hard Work Pays Off 2 al verschillende weken op de hoogste positie in de Album Top 100. De groep is ontstaan uit een stel voetbalvrienden uit een Rotterdamse achterbuurt die de scene bestormden met video’s, studiosessies en een mixtape. Heel wat bekende en minder bekende DJ’s zullen het publiek animeren in de dj-tent of ’s avonds op het concertpodium. Onder andere Buscemi, Sven Van Hees, Masai ft The Roots, Firmeza, Subtropics, Ephniko, Gan Gah, Savane, Junior Goodfellaz, Bibi Seck, Fornication Hi-Fi, Mensch, Erger je Niet, Tsiganisation Project, Selector Matanzas, Babucarr, Young Gun Superior, …

Sfinks Mixed loopt van donderdag 28/07 tot zondag 31/07. Donderdag en vrijdag gaan de deuren open vanaf 16 uur en zaterdag en zondag kan je al vanaf 11 uur terecht op de festivalweide.

Voor meer  informatie over de bereikbaarheid, de locatie, het programma of het menu kan je terecht op de website van Sfinks Mixed.

Bekijk hier het event op Facebook: https://www.facebook.com/events/891102307679619/

take down
the paywall
steun ons nu!