Interview -

Abder op Sfinks Mixed: “Mijn wereld is jouw wereld”

Abder trad vrijdag 29 juli om 19 uur op in de concerttent op het Sfinks Mixed festival. Deze Belgo-Marokkaanse zanger is sinds 2011 ontzettend populair, voornamelijk in Marokko, maar ook in België en Nederland raakt hij stilaan bekend. Hij probeert zijn boodschap "Mijn wereld is jouw wereld" via zijn muziek aan zoveel mogelijk mensen over te brengen.

zaterdag 30 juli 2016 10:44
Spread the love

Abder, een 28-jarige ‘Belgo-Marokkaanse’ zanger (zoals hij zelf zegt), wordt beschouwd als één van de grootste Maghrebijnse pop-revelaties van de laatste jaren. In 2011 boekte hij met zijn debuutsingle ‘Houbak Nar (Houb Nem)’ een enorm succes. Niet alleen maakt hij muziek voor zichzelf, hij produceert en componeert, onder de naam ‘2A Music’, ook nog muziek voor verschillende andere Marokkaanse artiesten.

Zijn muziekstijl wordt omschreven als Arabische pop. Hij zing zowel in het klassiek Arabisch zingen als in Marokkaans Arabisch.

Carrière

Geboren en getogen in Marokko, is Abder 14 jaar geleden naar België gekomen. “In augustus 2002 ben ik naar België gekomen om hier af te studeren. Ik heb mijn secundair onderwijs afgemaakt in Marokko, maar in België heb ik gestudeerd aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen en daarna aan de universiteit Antwerpen,” vertelt Abder.

Terwijl hij wacht tot zijn droom uitkomt en hij een hele bekende artiest wordt, combineert hij zijn muziek-carrière met een carrière als industrieel ingenieur. “Ik ben artiest en tegelijkertijd projectleider in een bedrijf. Ik doe mijn best,” lacht Abder.

“Mijn droom is om een hele bekende artiest te worden. Ik werk daar ook voor en ik doe mijn best. Als ik dat bereik, dan pas kan ik een beslissing nemen of ik alleen artiest wil zijn.”

“Het voelt goed om populair te zijn”

Abder zong van kleins af al mee met Arabische sterren, zoals George Wassouf, Cheb Mami, Oum Kaltoum en Cheb Khaled als hij ze op de radio hoorde. Zo ontdekte hij zijn talent.  Als jonge snaak zong hij op trouw- en schoolfeesten.

“Ik ben nu nog in de groeifase, maar die verloopt al goed. In het buitenland toch. In België begin ik bekend te worden bij de mensen, beter kan niet.”

Zijn populariteit is enorm gegroeid. In 2011 boekte hij met zijn debuutsingle ‘Houbak Nar (Houb Nem)’, die hij zelf produceerde en componeerde, een enorm succes, zowel in Marokko en Algerije als in Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Zwitserland, Nederland en België. Dit nummer stond drie maanden lang op nummer 1 in de FunX Radio Xchart Holland.

“Het is een mooi gevoel om zo populair te zijn. Wat zo mooi is, is dat je voelt dat jouw boodschap doorgegeven wordt aan anderen. Muziek blijft niet alleen voor mij, maar het wordt overal verspreid.”

“Ik ben een zanger met een boodschap en een doel in het leven. Mijn doel is dat we allemaal leven in deze wereld. Mijn wereld is jouw wereld en dat is de wereld van iedereen. De Wereld van Morgen?,” vertelt Abder.

“Ik zing over liefde, vrede en respect. Zelfs als ik bijvoorbeeld zing over een meisje en over liefde, dan zing ik niet alleen over dat meisje. Het gaat erover dat men een vrouw haar waarde geeft en een verdiende plaats in de maatschappij. Ik vertel deze boodschap op een indirecte manier.”

Abder zingt in het Arabisch, maar toch is hij met enkele projecten bezig om ook in het Frans te zingen. “Niet volledig in het Frans, maar een combinatie van Frans en Arabisch. Er zijn al een paar liedjes klaar. Nu nog wachten op het moment en de beste timing om deze liedjes op de markt te brengen.”

Een Nederlands nummer kan in de toekomst ook wel. “Ik dacht er al aan om een Nederlands liedje te maken met iemand uit Vlaanderen. Ik kan dan Arabisch zingen en iemand anders Nederland.”

take down
the paywall
steun ons nu!