Papa Mojito (Walter Van den Eynde)
Interview -

Muziek maken op een bakfiets – Papa Mojito te gast op Sfinks

Vier dagen lang speelt Papa Mojito op de festivalweide van Sfinks Mixed te Boechout. Met zijn bakfiets brengt hij muzikale cocktails uit de hele wereld. Een uniek gebeuren!

zaterdag 30 juli 2016 17:40
Spread the love

Papa Mojito, a.k.a. Arnold Peeters, is een 59-jarige Antwerpenaar. Al sinds zijn tienerjaren is Arnold met muziek bezig en geeft hij feestjes: eerst op zijn zolderkamer, daarna trad hij ook af en toe op als dj op fuiven en feestjes van de school en de jeugdbeweging.

Zijn passie geraakte echter op de achtergrond, maar op 55-jarige leeftijd kreeg hij opnieuw de smaak te pakken. “Het is ongeveer vier jaar geleden dat ik terug begonnen ben. Mijn zoon heeft een café, Den Draak, in Antwerpen. Op Nieuwjaar kwam hij zonder dj te zitten en hij vroeg mij om hem uit de nood te helpen.”

Arnold speelde een avondje in het café van zijn zoon, maar velen waren onder de indruk. “Op die avond waren de scouts daar en die vonden het goed. Ik mocht op hun festival spelen en daar was dan iemand van Sfinks en zo is dat gegroeid.”

“Op het festival van de scouts gebruikte ik voor het eerst mijn bakfiets, die ik op mijn vijftigste verjaardag op de kop getikt heb.”

In zijn dagelijks leven is Arnold een onderwijzer en “dit is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.”

Op de website van Papa Mojito valt te lezen hoe een van zijn zonen het concept ‘Papa Mojito’ omschrijft: “een mix van alles waarmee Arnold ooit bezig is geweest: zijn liefde voor muziek, van wijk tot wereld, én de evolutie in de muzikale smaak van zijn vier kinderen. Maar ook: de nostalgische sfeer van vintage radio’s, oude auto’s, bakfietsen, vinylplaten, gezelligheid, samenhorigheid en feestvreugde…, besprenkeld met af en toe een glaasje mojito.”

De bakfiets

“Ik heb een buurtcomité in mijn wijk en mijn buurman had een bakfiets, die ik af en toe mocht gebruiken. Ik gebruikte deze bakfiets dan om cocktails te maken, mojito’s.” Arnold is zelf ook een paar keer in Cuba geweest en daar had hij goede herinneringen aan. Zo is hij dan mojito’s beginnen maken.

“Zo ben ik dan ook bij de naam ‘Papa Mojito’ gekomen: ik was de papa van Hannes en ik maakte mojito’s.”

In 2013 stond Papa Mojito voor het eerst met zijn bakfiets op het muziekfestival van de scouts in de wijk Groenenhoek in Berchem. Sindsdien is hij een echte bekendheid in Antwerpen en omstreken.

“Als ik ergens moet optreden, dan rij ik er met mijn bakfiets naartoe. Lillo is het verste waar ik al naartoe gereden ben. Dat was twee uur heen en twee uur terug.” Toch treedt Papa Mojito soms ook op zonder bakfiets, maar wel met al zijn attributen erbij.

“Ze beginnen mij overal te vragen. Ik denk omdat dit wel een leuke setting is.” “En omdat je zo goed kan aanvoelen welke muziek je moet spelen,” voegt zijn vrouw eraan toe. Papa Mojito speelt immers nog de originele platen, soms speelt hij ze zelfs volledig uit. “Mensen appreciëren dat wel,” zegt zijn vrouw.

Papa Mojito op Sfinks

“Papa Mojito op Sfinks is Tango dansen in de middagzon, salsa bij sunset, afro-grooves onder de sterren. Met wat balkan, Stromae , en wat dan ook tussendoor. Muzikale cocktails uit de wereld geserveerd van op een mooie bakfiets door de Papa. Feest dus, zomaar,” zo wordt Papa Mojito beschreven door Sfinks Mixed zelf.

Al dagen telt Arnold op zijn Facebook-page af naar het Sfinks festival. Hier zal hij vier dagen van de partij zijn om zijn ‘muzikale cocktail’ te spelen. Hij brengt dan ook de meest uiteenlopende muziekgenres: van zuiderse wereldmuziek tot rock n’roll, reggae, electroswing, new wave, muziek uit de jaren ‘60-‘70-‘80, folk, walsen, dance… en ook muziek in de eigen ‘moerstaal’.

“Het is zalig om mensen aan het dansen te krijgen, op mijn muziek. Ik had dat nooit gedacht. Het is stilletjes aan gegroeid en ik geniet met er met volle teugen van.”

“De wereldmuziek die ik speel, heb ik ook wel op Sfinks leren kennen. Ik kwam hier vroeger als vrijwilliger helpen om dan een gratis ticket te krijgen.” Ook leerde Arnold veel muziek kennen op zijn reizen naar Cuba, Turkije en Marokko en van zijn kinderen.

“Vroeger speelde ik muziek altijd in de living, soms een beetje te luid,” Arnold lacht naar zijn vrouw die hem aan het helpen is, “maar het is leuk dat ik dit nu hier kan doen. Dat had ik nooit gedacht.”

“Over twee jaar ga ik op pensioen en dan kan ik meer met mijn muziek bezig zijn. Ik moet ook nog veel bijleren. Ik ben al naar de dj-school geweest in Gent. Ik moet nog veel leren, maar ik doe het heel graag. Samen met mijn vrouw heb ik dit eigenlijk zo opgebouwd.”

Papa Mojito kan je vinden op het terrein van Sfinks Mixed tussen de ‘Bar Méditerrannée’ en de ‘Clubtent’. Donderdag en vrijdag maakt hij muziek van 18 tot 23 uur. Zaterdag en zondag treedt hij op tijdens de pauzes van de concerten in de clubtent (van 15 tot 16 uur; van 17 tot 18 uur; van 19 uur tot 20 uur; van 21 uur tot 22 uur en van 23 uur tot middernacht; zondag tot 22 uur).

Voor meer informatie over het programma van Sfinks Mixed, kan je terecht op de website.

Papa Mojito kan je ook volgen op Facebook of op zijn website.

Hieronder kan je al wat van de sfeer proeven. Papa Mojito speelt elke dag op het terrein van Sfinks Mixed.

take down
the paywall
steun ons nu!