Wijk zonder trein, maar niet lang meer

Gentbrugge is al anderhalf jaar een wijk zonder trein. Sinds december 2014 stopt er maar één trein meer per uur in het station. Maar de actiegroep Wij zonder trein laat dat niet zomaar gebeuren. Vrijdag gaan 500 zangers het campagnelied meekelen.

woensdag 1 juni 2016 17:06
Spread the love

Tot december 2014 stopten er nog twee treinen per uur in het station van Gentbrugge. Teveel, vond de NMBS en de dienstverlening werd gehalveerd. “De pendelaars worden op die manier geconfronteerd met een slechte bediening en lange wachttijden in Gent-Sint-Pieters”, zegt woordvoerder Olivier Pintelon van de actiegroep Wijk zonder trein. “Terwijl iedereen de mond vol heeft over duurzame mobiliteit, werd het voorstadsnet afgebouwd.”

Samen met enkele BV’s die ook last ondervinden van de lagere frequentie gaat de actiegroep de uitdaging aan met de bewoners van Gentbrugge. Acteur Walter Moeremans daagde de wijk uit om minstens 500 festivalaffiches op te hangen. Cartoonist Lectrr vroeg om 250 toekomstdromen voor het station op papier te zetten. Maar de opmerkelijkste stunt komt uit de koker van gitarist Thomas Vanelslander. Hij wil het campagnelied live brengen met 500 zangers.

Wie dat wil meemaken moet nu vrijdag naar het Wijk zonder trein-festival. Van 18u tot 22u zijn er doorlopend gratis live-optredens. “Om 20u30 wordt bekend of de buurt de uitdagingen tot een goed einde heeft gebracht”, zegt Pintelon.

De organisatoren hopen dat ze het tij kunnen keren. “In 2017 plant de NMBS een herziening van haar vervoersplan. De ideale timing om met een nieuw festival in de verf te zetten dat de vraag naar meer treinen springlevend is.”

take down
the paywall
steun ons nu!