#safepassage: Europese mars voor vluchtelingenrechten

Zaterdag organiseert een brede coalitie van (burger)bewegingen een Europese Mars voor Vluchtelingenrechten. In meer dan 100 steden en 28 landen zijn acties gepland. De voornaamste eis? #Safepassage now. Ook in Brussel zal er betoogd worden.

woensdag 24 februari 2016 17:11
Spread the love

In januari 2016 verdronken 363 vluchtelingen in de Middellandse Zee. Vorig jaar, in 2015 dus, verdronken er bijna vierduizend mensen. Een politiek van gesloten grenzen zal de dodentol verder doen oplopen en ellendige situaties zoals in Calais, Duinkerke of Macedonië met zich meebrengen.

Om dit te vermijden wil een brede coalitie van bewegingen deze zaterdag op straat komen. Deze coalitie bestaat uit Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, Bredene met een hart voor vluchtelingen, Solidarity4all, Community support group for refugees, Réseau Inter-Collectif Refugees.Met de steun van CIRE, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Hart boven hard, Tout Autre Chose, Amnesty International, Agir pour la Paix, MRAX, Amitiés sans frontières, réseau ADES, Greenpeace, Ligue des droits de l’homme, Change Partnership, Colectivo García Lorca, CNCD-11.11.11, Clowns Without Borders, Centre d’action laique, Oxfam solidariteit, WeCanHelp, MOC, ACV-CSC en ABVV-FGTB.

Concreet schuift het platform drie eisen naar voor:

1. Veilige en legale routes waarlangs de vluchtelingen Europa kunnen bereiken, zodanig dat er geen onnodige doden hoeven te vallen

2. Bescherming voor vluchtelingen die doorheen Europa trekken

3. Kwaliteitsvolle opvang en asiel in alle Europese landen. Een opvang die geen afbreuk doet aan de rechten van asielzoekers en vluchtelingen. Dit betekent dat mensen op de vlucht hun bezittingen mogen behouden, gezinshereniging toegelaten is en dat er zekerheid wordt geboden omtrent het verblijfsrecht.

In Brussel wordt nu zaterdag, 27 februari bijeengekomen aan het Noord-Station vanaf 13u30. Meer info over de mars vind je hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!