Boeken -

Zjefke in de Grote Oorlog: vluchtelingen welkom

Theatermaker en auteur Tine Van Aerschot geeft het vluchtelingenboekje dat haar vader tien jaar geleden schreef opnieuw uit om geld in te zamelen voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Van Vluchteling tot Vluchteling. Zjefke in de Grote Oorlog' is het waargebeurde verhaal over een Belgische familie die tijdens WOI naar Engeland vlucht en daar met open armen ontvangen wordt. Het contrast met de manier waarop vluchtelingen vandaag ontvangen worden in Europa kan haast niet groter zijn.

woensdag 23 december 2015 12:21
Spread the love

Tine Van Aerschot: “Mijn grootvader is tijdens de Eerste Wereldoorlog met een groep van zo’n dertig mensen vanuit Haacht naar Engeland gevlucht. Ze zijn in Barnsley in een kasteeltje terecht gekomen dat helemaal voor hen was en waar ze rustig konden wonen.” De familie was van plan om er hooguit enkele weken te blijven. Uiteindelijk beleefden ze er vijf mooie jaren. “De opvang werd niet alleen heel goed georganiseerd, ze voelden zich vooral heel welkom. Toen ze in het dorp toekwamen wierpen de mensen hen zelfs geld toe.”

De vluchtelingen werden er vanzelfsprekend voorzien van ‘bed, bad en brood’, maar ze konden er ook aan het werk en werden opgenomen in de samenleving. Van Aerschot: “Eigenlijk maakten ze er een shift van keuterboerke naar een zekere middenklasse. Ze kregen werk, maar geen vuil werk. Ondanks dat ze in een mijnstreek terecht gekomen waren moest niemand in de mijnen gaan werken. Bovendien werd ervoor gezorgd dat ze een spaarpotje konden opbouwen. Op die manier hebben ze bij hun terugkomst in België grond kunnen kopen en een huis kunnen bouwen.” 

Universeel thema

Tine Van Aerschots vader, André Van Aerschot, besloot dik tien jaar geleden om de anekdotes en verhalen over de Eerste Wereldoorlog neer te schrijven die al zo lang rondgingen in zijn familie. Het werd een volks en opgewekt verhaal rond een universeel thema. Tine Van Aerschot: “Mijn vader heeft veel over Haacht geschreven, wat vooral relevantie had voor de heemkundige kring. Maar zijn boekje over de oorlog ontstijgt het particuliere. Het is groter van schaal en problematiek.” Vandaar dat zij en haar vader het naar aanleiding van de vluchtelingencrisis opnieuw besloten uit te geven.

“De crisis is enorm. En hoewel het fijn is dat mensen dekens en voedsel geven, is er in eerste instantie geld nodig. De volledige opbrengst gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen,” vertelt Van Aerschot. “Volgens mij is dit een ideaal kerstcadeau voor ouders, grootouders en kleinkinderen,” knipoogt ze nog.

‘Van Vluchteling tot Vluchteling. Zjefke in de Grote Oorlog’ werd heruitgegeven met de hulp van Kaaitheater en KULeuven. Het kost 12 euro. Daarvan gaat 8,90 euro naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
U kunt het hier bestellen of gaan kopen aan de balie van het Kaaitheater, in de Groene Waterman, het Flanders Fields Museum, bij Passa Porta, Buda, de bibliotheek van Kortrijk en de winkel van de KUL.

take down
the paywall
steun ons nu!