Het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia is een ontwerp van architect Oscar Niemeyer (Christoph Diewald/CC/IPS)

Hooggerechtshof Brazilië verbiedt bedrijfssteun aan politieke partijen

Het Hooggerechtshof van Brazilië verbiedt voortaan schenkingen door bedrijven aan politieke partijen en ondergraaft daarmee de voornaamste bron van inkomsten voor politieke partijen om hun kiescampagnes te voeren.

maandag 28 september 2015 16:17
Spread the love

Het Federale Hooggerechtshof van Brazilië besliste met acht stemmen tegen drie dat bedrijven niet langer verkiezingscampagnes mogen financieren. De uitspraak kwam er na een klacht van de Orde van Advocaten van Brazilië (OAB).

Ongrondwettelijk

De OAB had aangevoerd dat de wetgeving die de schenkingen regelt, ingaat tegen de Braziliaanse grondwet van 1988. Die bepaalt onder meer dat de stem van elk burger evenveel waard is. Bovendien moeten verkozenen het algemeen belang dienen, zegt artikel 1 van de Grondwet.

Door financiële giften door bedrijven werden kandidaten te veel “schuldenaars die de economische belangen van hun schenkers verdedigden”, stelde de OAB, die zich voor deze stelling op verscheidene studies baseerde. “Deze vorm van partijfinanciering zet ook de deur open naar corruptie”.

Brazilië is al enkele jaren in de ban van een enorm corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Volgens ruwe schattingen hebben zakenmensen en politici meer dan 5 miljard euro van het bedrijf verduisterd. Meer dan dertig politici worden ervan beschuldigd steekpenningen te hebben gekregen van een aantal bedrijven. Een deel van dat geld zou voor verkiezingscampagnes hebben gediend.

De afschaffing van deze vorm van bedrijfsschenkingen zal bovendien ook de gendergelijkheid in de politiek ten goede komen, zegt sociologe Clara Araujo van de Universiteit van de deelstaat Rio de Janeiro (UERJ). Vrouwelijke kandidaten krijgen minder middelen van hun partijen. In vergelijking met mannen krijgen ze ook minder schenkingen van bedrijven, zo blijkt uit een studie waarvan Araujo medeauteur is.

Gendergelijkheid

Doordat vrouwen minder zichtbaar zijn in verkiezingscampagnes, zijn ze daardoor ook ondervertegenwoordigd in het parlement. Ze zijn slechts goed voor 10 procent van de zetels in de Kamer van Afgevaardigden en voor 13 procent in de Senaat. “De uitspraak van het Hooggerechtshof is goed nieuws tijdens politieke crisis vandaag in Brazilië”, zegt Guacira de Oliveira van het Feministisch Centrum voor Studie en Advies.

“Deze uitspraak verandert echter niets aan de onevenwichtige behandeling van de politieke partijen”, nuanceert ze. De openbare middelen, zoals het openbare Partijenfonds, en de politieke zendtijd op radio en televisie blijven in het voordeel van de grote partijen, aangezien daar de grootte van de bestaande politieke fracties in het parlement doorweegt, zegt ze.

Alleen een grondige politieke hervorming zal verkiezingen echt democratiseren, menen ook burgerorganisaties. Het huidige parlement, dat door conservatieve partijen wordt gedomineerd, wil daar niet van weten. Hoe dan ook, zonder financiële giften van de bedrijven “zullen de electorale campagnes het met heel wat minder middelen moet stellen en zullen de kandidaten en partijen minder kosten mogen maken. Het internet en de sociale media, die al belangrijk waren bij vorige verkiezingen, zullen nog belangrijker worden”, meent Fernando Lattman-Weltman, politicoloog aan de UERJ. “Het financieel kapitaal zal wel andere wegen zoeken om de politiek te beïnvloeden”, nuanceert hij.

Peperdure campagnes

Verkiezingscampagnes zijn de laatste twintig jaar peperduur geworden in Brazilië. Er ging veel geld naar massacommunicatie. Verkiezingen werden heuse mediaoorlogen, naar het voorbeeld van de VS.

De lokale verkiezingen van 2016, die burgemeesters en raadsleden in 5570 gemeenten moeten aanduiden, worden de eerste test van de electorale campagnes zonder partijfinanciering door de bedrijven.

Bron: In Blow to Big Money, Brazil Bans Corporate Donations to Parties, Election Campaigns

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!