Foto: Délmagyarország/Schmidt Andrea

Vluchtelingen aan Hongaarse grens aangevallen met traangas en waterkanonnen

De hongaarse politie vuurde afgelopen woensdag met waterkanonnen en traangas naar vluchtelingen die de hekkens met prikkeldraad bij de Servische grens proberen te doorbreken. Het is onderdeel van het escalerende hardhandig optreden tegen de overlevenden van oorlog en armoede die onderweg zijn naar West-Europa.

donderdag 17 september 2015 11:12
Spread the love

De confrontaties vonden plaats in het ontstane “no man’s land” tussen het Servische dorp Horgoš en het Hongaarse dorp Röszke, niet ver van de belangrijkste grensovergang. De menigte, voornamelijk mensen die ontsnapt zijn uit Syrië, Irak en Afghanistan, klapten en zongen “Open, open, open!”

Op een gegeven moment, verplaatsten vrouwen zich naar de voorkant van de menigte. Ze hielden baby’s omhoog als een duidelijke oproep aan de mensheid.

“We ontvluchtten oorlog en geweld en hadden ons niet verwacht aan zo’n brutaliteit en onmenselijke behandeling in Europa,” vertelde de Iraakse Amir Hassan aan Associated Press terwijl hij het traangas uit zijn ogen waste. “Schaam je, Hongaren,” riep hij daarna naar de politie.

Beelden van de aanval door de Hongaarse autoriteiten:

De menigte probeerde naar verluidt te ontsnappen uit een smerig kamp, waar ze vastzit sinds de rechtse regering van premier Viktor Orbán vorige dinsdag de grens voor de vluchtelingen sloot.

“Het gebied in de buurt van de grensovergang is een open landschap langs een snelweg, er is dus nergens onderdak of voedsel, en heel weinig toiletten en stromend water. De vluchtelingen doen alles wat ze kunnen om de situatie onder controle te houden, maar de omstandigheden zijn vreselijk, ” meldde Amnesty International woensdag. “Elke vluchteling die een tent heeft, gebruikt die, maar honderden slapen onder de blote hemel op de snelweg of langs de weg.”

Volgens Amnesty International zijn er voorlopig geen hulporganisaties en de VN-vluchtelingenorganisaties aanwezig.

De crisis wordt verergerd door een escalerende repressie georkestreerd door de Hongaarse regering. Hongaarse autoriteiten zeiden woensdag dat ze een totaal van 519 mensen hadden gearresteerd die probeerden het land binnen te komen nadat “de noodtoestand” was uitgeroepen. Dinsdag traden nieuwe wetten in werking die strenge strafrechtelijke sancties opleggen aan mensen die op illegale manier het land proberen binnen te komen.

Ondertussen bouwt de regering verder aan het hek met prikkeldraad langs de grens. Er patrouilleren nu onophoudelijk militairen en politiemensen. Vorige week doken verontrustende beelden op van diep onmenselijke omstandigheden een van de grotere vluchtelingenkampen van het land.

Hongarije is de belangrijkste route over land voor vluchtelingen die Schengen-zone van de Europese Unie proberen te bereiken. Maar door de moeilijke omstandigheden, zoeken de vluchtelingen nieuwe wegen en met honderden reizen ze door Kroatië.

Maar zij worden geconfronteerd met een steeds harder beleid op het Europese continent, zoals het verscherpen van grenscontroles en negeren van humanitaire verplichtingen. Terwijl veel burgers in Europa mobiliseren om de vluchtelingen te tonen dat ze welkom zijn. De vluchtelingen worden ook geconfronteerd met de racisme en xenofobie door volksmenigten en overheden. Ondertussen vangen rijke landen buiten Europa, waaronder de Verenigde Staten, een akelig laag aantal asielzoekers op.

Tirana Hassan, van Amnesty International, vertelt vanuit Horgoš dat niet alleen de Hongaarse regering schuldig is. “De Servische autoriteiten en de Europese Unie wisten dat dit zou gebeuren en toch zijn ze er niet in geslaagd om adequaat te reageren, met als gevolg dat honderden van de meest kwetsbare mensen nu vastzitten tussen prikkeldraad en het zwarte gat van het niet weten wat er daarna komt.”

Onder degenen die nog gestrand zijn in de buurt van de grens tussen Hongarije en Syrië, zijn er meldingen van verwarring, evenals de onderlinge hulp, als vreemden en families het weinige voedsel en onderdak met elkaar delen.

 

Originele tekst: CommonDreams

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!