John Crombez (SP.A)
Open brief - Rutger Lievens

‘John Crombez, zet uw volkshuizen open voor vluchtelingen’

Waarom zou een politieke partij als sp.a haar patrimonium niet kunnen aanwenden om vluchtelingen op te vangen?

donderdag 3 september 2015 17:00
Spread the love

Beste John Crombez

U spoorde de regering aan tot een menswaardige behandeling van vluchtelingen maar kwam zelf met weinig concreets aanzetten, en dus ben ik zo vrij u zonder ironie, belangeloos en voor niets – zeg maar gratis – een idee aan de hand te doen: zet uw volkshuizen open voor vluchtelingen.

Want laten we eerlijk zijn: een slogan als ‘Vluchtelingen menswaardig behandelen, zonder excuses!’ klinkt opeens onnoemelijk hol wanneer een verdronken kind aanspoelt aan een Europese kust. Het is snel opgesteld door de communicatiedienst van de partij, zo’n persbericht, maar het is een beetje gratuit. Nu opkomen voor de vluchtelingen is goed voor het imago van de partij, hard roepen om hulp voor de asielzoekers genereert applaus, maar u moet nog bewijzen dat het meer is dan werken aan het imago van uw partij (vriendenclub die uit is op duurbetaalde postjes gefinancierd door de belastingbetaler).

De regering is rechts, dat zeggen ze zelf, dus waarom wachten tot onze ministers massaal tot degelijke opvang van vluchtelingen zullen overgaan? Van hen moeten we niks verwachten, dat weet u in uw binnenste ook. We weten allebei dat ze het hoogst noodzakelijke zullen doen, maar meer niet. U moet dringend af van de ‘wat de overheid niet kan kunnen we niet zelf’-mentaliteit. Het is tijd dat u stopt met hopen op een oplossing van de kant van de regeringsbanken en actie onderneemt. En ik bedoel geen ludieke actie.

Sinds u voorzitter bent van de socialistische partij heeft u een en ander te zeggen over een pak vastgoed in dit land. De zuil heeft heel wat gebouwen in de portefeuille. De gebouwen van sp.a, vakbond en Bond Moyson in Gent zijn bijvoorbeeld statige gebouwen. Is daar geen ruimte te veel, al is het maar een kamertje voor een Syrisch gezin? Misschien kunnen we in feestzaal Vooruit ook wel een Irakees gezin kwijt? Ik woon in Aalst en weet dat er boven Het Volkshuis-café een appartement leegstaat. Weliswaar is het sanitair en de keuken niet in orde, maar de mensen zouden misschien het sanitair en de keuken van het ABVV kunnen gebruiken, het is op dezelfde gang.

Vlamingen zijn geen racisten, hoogstens een bende angsthazen. Maar kijk eens naar de tal van particulieren die individuele steunacties opzetten en met bestelwagens vol kleren en hulpgoederen naar Calais en Brussel rijden. Er zitten goeie mensen tussen. Ze leren ons een belangrijke les: we moeten niet bij de pakken blijven zitten, we kunnen zelf iets doen. Zet uw deuren open, mobiliseer uw vrijwilligers om eten uit te delen, mensen te verzorgen, te troosten, bij te staan in de administratieve jungle, en onderdak te zoeken, leg desnoods de matrassen in de gang van uw voorzitterskabinet, maar hou het niet bij een persbericht of een televisieshow of twee.

Laat ons de gebouwen van politieke partijen in België een nuttige functie geven. Mocht u eraan twijfelen, de mensen moeten eigenlijk niet van politici weten. Ze zijn het geloof in de goeie bedoelingen van onze volksvertegenwoordigers al een tijdje kwijt. U pleit voor een menswaardige behandeling van de allerzwaksten maar er is zoveel ruimte beschikbaar in socialistische gebouwen. Voor u het weet bent u een trendsetter en gaan de kerken van de katholieken en de bedrijfsgebouwen van de liberalen ook open. Voor u het weet is het schandalige vluchtelingenkamp in Calais verleden tijd. En dat ze direct onze eigen armen er ook een bed geven.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk hier

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!