Wereld, Milieu -

Eerste officieel asiel voor klimaatvluchtelingen

Een gezin uit Tuvalu, een Polynesisch eiland, heeft in Nieuw-Zeeland asiel gekregen. Het eiland wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatverandering. Met deze erkenning, gegeven na een beroepsprocedure, krijgt het gezin als eerste de status van klimaatvluchteling.

dinsdag 12 augustus 2014 14:34
Spread the love

Eerder dit jaar probeerde een man uit Kiribati, een eilandrepubliek ten noorden van Tuvalu, al asiel aan te vragen op grond van de klimaatverandering. Die aanvraag werd geweigerd. Dat het gezin uit Tuvalu mede door de gevolgen van klimaatverandering de asielstatus kreeg, zien waarnemers als een een belangrijke symbolische stap.

Sterke banden

Het gaat om een uniek geval: het gezin woonde al sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, beide kinderen zijn er geboren, en het gezin heeft er heel wat familieleden.

De vader heeft een diploma als leerkracht. Hij werkt als klusjesman omdat hij maar geen werkvisum te pakken kreeg. In november 2012 vroeg het gezin voor het eerst asiel aan. Dat werd in maart vorig jaar geweigerd. In de beroepsprocedure kreeg het gezin alsnog gelijk op humanitaire gronden.

Uitzonderlijke omstandigheden

De commissie oordeelde dat de “uitzonderlijke omstandigheden het onrechtvaardig en hard zouden maken” om het gezin terug te sturen naar Tuvalu.

“Terecht”, zegt in The New Zealand Herald Trevor Zohs, de advocaat die het gezin verdedigde tijdens de beroepsprocedure. “Heel wat mensen die terugkeren krijgen te maken met ziekte omdat ze vervuild water drinken. Het eiland is poreus, dus zelfs als het niet overstroomd is, worden de rotsen geïnfiltreerd.”

Tot nog toe zijn de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel niet officieel erkend door de Internationale Vluchtelingenconventie als een legitieme reden.

take down
the paywall
steun ons nu!