Een 'zonnige' dag in Beijing (foto creative commons/ToGa Wanderings)
Nieuws, Milieu, China, Fijn stof, Luchtvervuiling -

Twaalf Chinese steden nog erger vervuild dan hoofdstad Beijing

Twaalf Chinese steden blijken nog meer last te hebben van luchtvervuiling dan de hoofdstad Beijing, waar de vervuiling een ernstige bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

vrijdag 14 maart 2014 12:00
Spread the love

Beijing kwam de afgelopen maanden meermaals in het nieuws als een van de meest vervuilde steden ter wereld. De stad kende vorig jaar maar dertien dagen met naar westerse normen “goede” luchtkwaliteit. De verkoop van luchtzuiveringsinstallaties en maskers schoot de hoogte in en de regering haastte zich om barbecues en vuurwerk te verbieden in een poging om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Uit analyse van de officiële meetgegevens blijkt echter dat twaalf andere Chinese steden nog erger getroffen waren dan de hoofdstad. De steden vertoonden een hogere gemiddelde concentratie van fijn stof in 2013.

Steenkoolcentrales

Het ergste getroffen was Xingtai, een stad met meer dan zeven miljoen inwoners ten zuidwesten van Beijing. De stad tekende vorig jaar meer dan 129 dagen op met vervuiling boven de alarmdrempel, aanzienlijk meer dan de 60 dagen in Beijing. De meeste steden in de top tien liggen in de provincie Hebei ten zuiden van Beijing, waar veel steenkoolcentrales gevestigd zijn, naast zware industrie zoals staal- en cementfabrieken.

De analyse, door milieuorganisatie Greenpeace, gaat uit van de officiële meetgegevens van de Chinese overheid. Fijn stof wordt in verband gebracht met onder meer longkanker en hartaandoeningen. Het probleem beperkt zich niet tot China. Ook andere Aziatische steden zoals New Delhi in India en Peshawar in Pakistan, lijden onder aanhoudende luchtvervuiling.

take down
the paywall
steun ons nu!