Onderzoek in de VS bewijst dat 1 op 3 biologische boeren problemen ondervindt door de verbouwing van GGO's in hun omgeving. Foto: IPS/Bigstock
Nieuws, Wereld, Milieu, Biologische landbouw, GGO's, Verenigde Staten, Dossier-ggo -

Boeren VS melden grootschalige vervuiling door GGO’s

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de biologische boeren in de Verenigde Staten problemen ondervindt met genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) in de omgeving. Bij meer dan helft werd graan geweigerd, vanwege besmetting met genetisch gemanipuleerde varianten.

dinsdag 4 maart 2014 18:00
Spread the love

Van de Amerikaanse boeren die meededen aan het onderzoek, uitgevoerd door Food & Water Watch, een organisatie van biologische boeren, zei meer dan 80 procent zich zorgen te maken over de gevolgen van GGO’s voor hun bedrijf. Ongeveer 60 procent zei zich “grote zorgen” te maken.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw concludeerde twee jaar geleden dat er onvoldoende onderzoeksgegevens waren om te kunnen constateren op welke schaal besmetting plaatsvindt. Daarom was het ook niet mogelijk de kosten van besmettingsschade voor boeren die traditionele gewassen verbouwen goed in te schatten, klonk het. De nieuwe studie wil dat hiaat opvullen.

“Het ministerie zegt niet over de juiste informatie te beschikken, maar het had er alleen maar om hoeven te vragen”, zegt Oren Holle, een boer uit Kansas en voorzitter van de landbouwerscoöperatie Organic Farmers’ Agency for Relationship Marketing (OFARM), de organisatie die bijdroeg aan het onderzoek. Volgens Holle is de regelgeving voor GGO’s niet in orde en gedraagt het ministerie zich “extreem” laks. “Wij vermoeden dat dat te maken heeft met de excessieve invloed van de biotechindustrie in de politieke wereld.”

Verantwoordelijkheid

De teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen is de afgelopen twintig jaar exponentieel toegenomen in de wereld, maar nergens zo snel als in de VS. In het midden van de jaren negentig kwam nog slechts 1 procent van de maïs en 7 procent van de sojabonen in de VS uit GGO-zaden. Vorig jaar was dat gestegen tot 90 procent bij beide gewassen.

Bijna de helft van de bevraagde boeren zegt niet te geloven dat GGO’s en traditionele gewassen probleemloos naast elkaar kunnen bestaan. Meer dan twee derde vindt dat voorzichtigheid en ‘eerlijk beheer’ niet voldoende is om besmetting te voorkomen.

Hoewel steeds meer rapporten wijzen op besmetting van traditionele gewassen, richt de strategie van de overheid zich nog steeds op het stimuleren van goede communicatie tussen boeren onderling en ‘good stewardship’. Met dat laatste bedoelt men een ethisch verantwoord beheer en gebruik van grondstoffen.

Traditionele boeren zeggen echter dat deze praktijk ertoe leidt dat ze veel tijd en geld moeten investeren in het beschermen van hun gewassen. De boeren die gemanipuleerde gewassen verbouwen, zouden nauwelijks verplicht worden om hier verantwoordelijkheid voor te nemen.

Het rapport stelt dat er naast  het regelmatig testen en invoeren van certificaten een bufferzone moet worden ingesteld om besmetting te voorkomen. Volgens het onderzoek betekent het in stand houden van die bufferzone een verlies aan inkomsten tussen 2500 en 20.000 dollar per jaar.

Steeds meer verzet

Oren Holle zegt dat de stem van biologische boeren en andere boeren die niet met GGO’s werken, de laatste tijd beter gehoord wordt omdat consumenten niet erg enthousiast zijn over GGO’s. De afgelopen jaren werden er diverse pogingen ondernomen om producten waarin dergelijke gewassen verwerkt zijn, te labelen of verbieden.

Gisteren kondigden de twee grootste kruideniersketens aan geen genetische gemanipuleerde zalm te zullen verkopen. Zo’n 9000 andere winkels hebben ook aangegeven de zalm te weigeren. In de VS wordt momenteel gesproken over het toelaten van deze vis.

“Er zijn nog zo’n 35 andere soorten genetisch gewijzigde vissen in ontwikkeling”, zei de milieuorganisatie Friends of the Earth. Die hoopt dat het besluit om de zalm niet te verkopen, een precedent zal scheppen. Zo kan in de toekomst worden voorkomen dat andere genetisch gewijzigde vis- en dierlijkerproducten op de consumentenmarkt terechtkomen.

take down
the paywall
steun ons nu!