IMF-baas Christine Lagarde. De voorgestelde veranderingen zouden landen als Brazilië, China, India en Turkije een proportioneel meer correcte vertegenwoordiging geven (foto World Economic Forum)
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, VS, Imf -

VS vertragen hervorming IMF

De G20 van industriële en opkomende economieën wil dat de VS vaart maken met de goedkeuring van een hervormingspakket voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hervorming moet meer macht geven aan ontwikkelingslanden.

woensdag 26 februari 2014 11:00
Spread the love

De hervormingen werden in 2010 goedgekeurd en zijn sindsdien geratificeerd door meer dan driekwart van de lidstaten van het IMF. Hoewel de regering-Obama een belangrijke voorstander van de hervormingen was, heeft het Amerikaanse Congres ze nog steeds niet goedgekeurd. De VS hebben een blokkeringsaandeel van 17 procent in het IMF. Hervormingen kunnen daardoor geen doorgang vinden zonder de Amerikaanse instemming.

“Aangezien de VS een groot aandeel hebben in de G20, is het geen kleine overwinning dat opkomende landen erin geslaagd zijn de IMF-hervorming succesvol op de agenda te krijgen”, zegt Kevin P. Gallagher, mededirecteur van het Global Economic Governance Initiative van de Universiteit van Boston. “In feite staat het Amerikaanse Congres nu onder druk van de Amerikaanse regering en de rest van de wereld.”

Nederland en Spanje evenveel stemmen als Brazilië

Op een bijeenkomst van de G20 afgelopen zondag klonk stevige kritiek op het vastgelopen hervormingsproces. Ook werd gesproken over een nieuwe deadline voor Amerikaanse actie. Die had moeten plaatsvinden in januari. In een verklaring stelden de landen dat de hervormingen “de hoogste prioriteit” hebben en dringen ze er bij de VS op aan voor april de hervormingen te ratificeren.

Als opkomende economieën zoals Brazilië, India, China en Turkije meer invloed krijgen, gaat dat ten koste van de Europese lidstaten, die op grond van hun bruto binnenlands product nu onevenredig veel te zeggen hebben in het IMF. Nederland en Spanje bijvoorbeeld hebben momenteel evenveel stemrecht als Brazilië, ondanks het feit dat de Spaanse en Nederlandse economie veel kleiner zijn dan de Braziliaanse.  Door de problemen in de EU, profiteerden de EU-lidstaten de afgelopen jaren ook het meest van de steun van het IMF.

De Indiase staatssecretaris voor economische zaken waarschuwde zondag dat het mislukken van de hervormingen zowel de legitimiteit van het IMF als van de G20 zou bedreigen. De in 2010 voorgestelde hervormingen zijn “vitaal voor de geloofwaardigheid, legitimiteit en effectiviteit van het IMF”, zei hij.

Ruilhandel in Amerikaans Congres

De hervorming van het IMF heeft ook in de VS veel steun, inclusief van invloedrijke lobbygroepen uit het zakenleven en de financiële wereld. Voor de huidige situatie treft president Obama enige blaam, want hij besloot in 2012 om politieke redenen geen goedkeuring te vragen aan het Amerikaanse Congres.

Sindsdien is herhaaldelijk gepoogd die toestemming wel te krijgen, maar dat mislukte keer op keer. Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden wijst goedkeuring telkens af, eerder om politieke dan om ideologische redenen.

De laatste mislukte poging dateert van januari 2014. De Republikeinen wilden toen slechts instemmen met de hervormingsplannen als de Democraten op hun beurt instemden met versoepeling van voorgestelde restricties op “dark money”, de anonieme financiële steun van politieke partijen tijdens verkiezingscampagnes. President Obama zou die ruilhandel echter hebben afgewezen.

take down
the paywall
steun ons nu!