TEPCO, de beheerder van de kerncentrale in Fukushima, slaagt er niet in de aanhoudende problemen bij de zwaar beschadigde centrale op te lossen. (Archief/ DeWereldMorgen.be)
Nieuws, Milieu, Fukushima, Kernramp Fukushima, Radioactiviteit, TEPCO -

Kerncentrale Fukushima blijft voor problemen zorgen

Er is opnieuw radioactief water weggelekt uit de kerncentrale van Fukushima, Japan. Op 20 februari kwam er 100,000 liter water in de omgeving terecht toen een opslagtank overliep. De problemen die ontstonden doordat de kerncentrale zwaar beschadig raakte bij de aardbeving en tsunami van maart 2011 raken maar niet opgelost.

maandag 24 februari 2014 17:10
Spread the love

De in maart 2011 verwoeste kerncentrale ‘Fukushima Dai-ichi’ in de Japanse provincie Fukushima, zorgt bijna drie jaar na dato nog altijd voor problemen. Het meest recente lek op 20 februari is zeker geen geïsoleerd geval, in augustus 2013 lekte er zelfs 300,000 liter de zee in.

De tank die verantwoordelijk is voor het lek, is één van de tanks waarin water wordt opgeslaan nadat het is gebruikt om de reactoren te koelen. Volgens Tokyo Electric Power Company (TEPCO) zou er water in de tank zijn geggoten terwijl die reeds vol was. De oorzaak daarvan zou een technisch defect zijn of menselijke nalatigheid.

Radioactief water

Het gelekte water was radioactief en had een waarde van 230 miljoen becquerel per liter, aldus TEPCO-woordvoerder Masayuki Ono. Becquerel(Bp) is de eenheid om radioactiviteit te meten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt af om water te drinken met een waarde van 10 Bp per liter of hoger.

Het vervuilde water zou naar verluidt niet in de zee terecht gekomen zijn, maar wel in de bodem. Ono zei dat de organisatie zich nu gaat richten op het opkuisen van de verontreinigde grond. Op de site staan zo’n 1000 containers die in totaal 300 miljoen liter opslaan.

Niet het eerste waterlek

Tussen mei 2011 en augustus 2013 zouden volgens TEPCO al miljarden radioactieve bestandsdeeltjes terecht gekomen zijn in de Stille Oceaan via het grondwater. De Japanse overheid liet eerder weten dat er volgens hun cijfers elke dag 300.000 liter besmet grondwater naar de oceaan vloeit.

De grote hoeveelheid aan radioactief afvalwater is één van de grootste bezorgdheden van de Japanse overheid en TEPCO. Zo’n 350 van de 1000 containers zijn van hetzelfde type als de defecte containers die het lek in augustus 2013 veroorzaakte. Elke dag groeit de hoeveelheid radioactief koelwater op de locatie met 400,000 liter. Tepco hoopt tegen 2015 de bestaande opslagcapaciteit te verhogen tot 800,000 miljoen liter.

De berichtgeving rond Fukushima is niet altijd even duidelijk. De Japanse regering is spaarzaam met informatie en TEPCO blijft beweren de situatie onder controle te hebben, maar met de regelmaat van de klok spreken incidenten dit tegen. Zo bleek recent dat opruimmedewerkers door de hoge werkdruk vaak menselijke fouten maken en dat er daklozen gerecruteerd zijn om op de radioactieve locatie te werken. 

Wat de implicaties zijn van het radioactieve materiaal dat in de oceaan en het grondwater terechtkomt is niet geweten. Radioactieve bestandsdelen zoals jodium en Cesium zouden echter de kans op verschillende vormen van kanker verhogen. internationaal stijgt ook de bezorgdheid en rijzen er twijfels over de manier waarop TEPCO het probleem aanpakt.

take down
the paywall
steun ons nu!