Oxfam en Scarlett Johansson scheiden na reclame voor bedrijf in bezet Palestina
Nieuws, Wereld, Politiek, Palestina, Drinkwater, Westelijke Jordaanoever, Oxfam, Bezette Gebieden, Scarlett Johansson, SodaStream -

Oxfam en Scarlett Johansson scheiden na reclame voor bedrijf in bezet Palestina

Oxfam werkt niet langer samen met actrice Scarlett Johansson. Sinds 2005 was zij ambassadeur voor de organisatie. De samenwerking kwam tot een einde nadat zij in een reclamecampagne voor het bedrijf SodaStream optrad. Dit bedrijf heeft een fabriek in de Palestijnse bezette gebieden.

donderdag 30 januari 2014 16:39
Spread the love

Oxfam is altijd één van de voortrekkers geweest van de Palestijnse zaak. Scarlett Johansson was reeds acht jaar goodwill ambassadeur van de organisatie. Oxfam heeft steeds de illegaliteit van de koloniale nederzettingen in de bezette gebieden aangeklaagd. Israël zet het label ‘Made in Israël’ op alle producten die in de bezette gebieden worden geproduceerd. 

Handel drijven in bezette gebieden ten koste van de autochtone bevolking is een overtreding van de Conventies van Genève. Ook talrijke resoluties hebben de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël veroordeeld.

De lokale bevolking werkt er bovendien aan lagere lonen en in slechte werkomstandigheden. Ze moeten ook dagelijks tergende wegblokkades trotseren om op hun werk te geraken.

SodaStream is onder meer producent van zuurstofpompen om thuis bruisend water te produceren. Het bedrijf heeft ook een fabriek in de koloniale nederzetting Ma’aleh Adunim op de Westelijke Jordaanoever.

Die nederzettingen maken overvloedig gebruik van het grondwater in de bezette gebieden, terwijl Palestijnse boeren stelselmatig vergunningen voor het boren van waterputten worden geweigerd.

Nadat Oxfam weet kreeg van de reclamecampagne van Scarlett Johansson, heeft de organisatie overleg gepleegd met de actrice. Zij zag de contradictie niet en de samenwerking werd beëindigd. 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!