Edward Snowden
Nieuws, Politiek, NSA, Spionage, Klokkenluider, Cyberspionage, Dossier-BradleyManning, National Security Agency, Edward Snowden, Glenn greenwald -

Edward Snowden: NSA doet op grote schaal aan bedrijfsspionage

Duitsland reageerde in 2013 geschokt op het nieuws dat de VS de mobiele telefoon van bondskanselier Merkel liet afluisteren. Op 26 januari 2014 stelt klokkenluider Edward Snowden in een tv-interview dat de omvang van de Duitse spionage veel groter is. Snowden zegt bovendien te vrezen voor zijn leven, omdat mensen binnen de Amerikaanse regering hem zouden willen laten ombrengen.

maandag 27 januari 2014 16:00
Spread the love

Het interview op de Duitse zender ARD deed in de internationale pers stof opwaaien omdat de klokkenluider voor de camera de omvang van bedrijfsspionage door de National Security Agency (NSA) duidde. Volgens Snowden beperkt de NSA zich niet tot het bespioneren van doelwitten die de nationale veiligheid zouden kunnen schaden. De dienst bespioneert ook vanuit economische motieven. Niet alleen Merkel zou bespioneerd zijn, maar ook andere politici en kopstukken uit het bedrijfsleven. Hij noemde het Duitse elektronicabedrijf Siemens als doelwit van de NSA.

Bedrijfsspionage geen verrassing

Edward Snowden sprak de ARD toe vanuit Rusland, waar hij momenteel politiek asiel heeft. Ondanks de plotselinge media-aandacht voor zijn uitspraken, hoeft het niet als een verrassing te komen dat de NSA zich naast politieke spionage ook op grote schaal schuldig maakt aan industriële spionage.

Op drie januari 2014 maakte de Duitse krant Der Spiegel bekend dat elektronica, besteld via het internet, door een speciale eenheid van de NSA onderschept kan worden. Deze worden dan voorzien van spionageprogramma’s en weer doorgestuurd naar de koper. Die kan dan emails versleutelen of anti-spionagesoftware installeren, maar dat heeft weinig nut.

Met het programma dat de NSA op de computer gezet heeft, kunnen op afstand schermafbeeldingen gemaakt worden en toetsaanslagen geregistreerd, waardoor de NSA over je schouder mee kan kijken.

Collect it all

Onafhankelijk journalist Glenn Greenwald, die de onthullingen van Snowden in de media bracht, zei op 18 december in een toespraak voor de Europese Commissie  dat het uiteindelijke doel van de NSA “niets minder is dan het elimineren van persoonlijke privacy wereldwijd.” Dat staat in de geheime NSA-documenten die Snowden lekte, maar wordt ook in het openbaar door medewerkers van de spionagedienst verkondigd. 

Verwijzend naar het vaak geciteerde “collect- it-all” mandaat van overheidsspionagediensten, vervolgde Greenwald. “De NSA heeft geen specifieke reden nodig om alle mogelijke communicatie te verzamelen. Het feit dat mensen met elkaar communiceren, is reden genoeg. Elk verhaal dat we gebracht hebben, werd gedreven door dit overkoepelende thema. De betekenis van deze verslaggeving, van wat Edward Snowden geopenbaard heeft, kan niet worden overschat.”

Lees het volledige dossier van DeWereldMorgen.be over het NSA-schandaal hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!