Liesbeth Homans (N-VA), schepen en voorzitter van het OCMW van Antwerpen (foto: archief DeWereldMorgen.be).
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Ocmw Antwerpen, Antwerpen, Illegalen, N-VA, PVDA+, Dirk Van Duppen, Liesbeth Homans, Dringende medische hulp -

Voorstel OCMW Antwerpen spreekt wel degelijk over weigeren medische hulp aan illegalen

Dringende medische hulp aan illegalen zal nooit geweigerd worden. Zo klonken de geruststellende woorden van Antwerps schepen en OCMW-raadsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Maar uit de letterlijke tekst van het ontwerpbesluit dat op 30 januari besproken zal worden, blijkt het tegendeel.

woensdag 22 januari 2014 18:35
Spread the love

De uitlatingen van Homans volgden nadat het Antwerpse PVDA+-raadslid Dirk Van Duppen wereldkundig had gemaakt dat zij in de toekomst dringende medische hulp wil ontzeggen aan illegale gezinnen met minderjarige kinderen, wanneer deze een opvangplaats in een open terugkeercentrum weigeren.

“Dringende medische hulp zou overigens nooit geweigerd worden, dat is niet de essentie van de zaak”, reageerde Michaël Lescroart, de woordvoerder van de N-VA-politica, op stellige wijze in Knack.

Waarop Van Duppen besloot de letterlijke tekst van het ontwerpbesluit waar zijn onthulling op gebaseerd is als blogbericht op DeWereldMorgen.be te plaatsen. Het PVDA+-raadslid stuurde eveneens het originele voorstel naar onze redactie (het PDF-bestand treft u onderaan dit artikel).

Zoals men hierin kan lezen, wordt het voorstel afgesloten met het volgende besluit:

“De raad van het OCMW Antwerpen beslist om vanaf heden de dringende medische hulp aan de illegale gezinnen met minderjarige kinderen ten laste te weigeren. Deze gezinnen moeten doorverwezen worden naar FEDASIL voor materiële opvang.”

Het weigeren van medische hulp aan illegalen lijkt dus wel degelijk ‘de essentie van de zaak’.

Het besluit wordt door het OCMW als volgt beargumenteerd:

“Het gezin dat niet wenst in te gaan op de opvangmogelijkheid en bijgevolg verkiest om illegaal op het grondgebied te verblijven, kan als stelling worden ingenomen dat het ook geen recht heeft op dringende medische hulp omdat het zichzelf behoeftig maakt door de materiële opvang te weigeren en niet terug te keren.”

Lescroart liet aan Knack weten dat het voorstel buiten het medeweten van Homans om op de agenda van de OCMW-raad is geplaatst. De N-VA politica zelf gaf aan De Standaard te kennen zelf helemaal geen voorstander te zijn van het voorstel. “Wie ziek is, moet verzorging krijgen.” 

Wat overigens opmerkelijk is, aangezien Homans vorig jaar nog opperde de verstrekking van dringende medische hulp, zoals aidsremmers, te koppelen aan de ondertekening van een vrijwillig terugkeertraject. Hiervoor werd zij nog teruggefloten door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). 

Men zou kunnen verwachten dat een voorstel dat zonder medeweten van de voorzitter op de agenda is geplaatst en bovendien niet op haar goedkeuring kan rekenen, ook weer van deze agenda kan worden afgevoerd. Toch stelt Lescroart dat het debat over het ontwerpbesluit vermoedelijk wel zal plaatsvinden, alhoewel het onzeker blijft of er ook over het voorstel gestemd zal worden.

Van Duppen vermoedt dat Homans een strategisch spelletje speelt, waarmee zij de publieke opinie tracht te beïnvloeden. “In een eerdere blog op DeWereldMorgen.be heb ik al aangegeven dat zij er niet voor terugschrikt om in de media te liegen met zogenaamd straffe voorbeelden”, stelt hij.

Zo hekelt Van Duppen het feit dat Homans eind 2013 in de Gazet van Antwerpen sprak over “mensen die voor het verwijderen van een schoonheidsvlek of borstverkleining hun ingreep laten betalen door het OCMW”. Dergelijke gevallen zou hij, als lid van het comité dat oordeelt over het al of niet terugbetalen van dringende medische hulpverlening aan illegalen, nog nooit hebben zien langskomen.

“Homans probeert met deze statements in de pers te testen hoe ver ze kan gaan. Het past binnen haar antisociale strategie van blaming the victim.”

Van Duppen verwijst hierbij naar het eerdere voorstel van de OCMW-raadsvoorzitter om een inschrijvingstaks voor vreemdelingen in te voeren. “Ook hier was geen enkele juridische basis voor.”

Volgens Van Duppen kwam het plan om dringende medische hulp te weigeren aan illegale gezinnen met jonge kinderen al een tijdje geleden om de hoek kijken bij de behandeling van individuele dossiers. Iets wat tevens in De Standaard bevestigd wordt door Dirk Avonts, OCMW-raadslid voor Groen.

Van Duppen vermoedt dat het nieuws dat er inmiddels een voorstel voor een algemene richtlijn ligt, net ongelukkig uitkwam voor de OCMW-raadsvoorzitter. “Ze zat immers net in Terzake om te propageren dat de ‘sociale terugkeer’ van Poolse daklozen haar initiatief was”.

OCMW-raadslid en partijgenoot Marco Laenens (door Van Duppen de ‘luitenant’ van Homans genoemd) had er echter geen problemen mee om de inhoud van het ontwerpbesluit in de media te verdedigen. 

“Door te blijven hopen op een legaal verblijf in dit land, brengen deze ouders de gezondheid van hun kind in gevaar. Op deze manier wijzen wij hen de weg naar hulp”, stelde hij in De Standaard

take down
the paywall
steun ons nu!