Protest in Seoel (Foto: @mediamongu pic.twitter.com/LnDUhrMUfy)
Nieuws, Politiek, Spoorwegen, Privatisering, Zuid-Korea, Arbeiders, Openbaar vervoer, Algemene staking, Nationale spoorwegmaatschappij, Burgerprotest -

Duizenden Zuid-Koreanen protesteren tegen privatisering spoorwegen

In Seoel, hoofdstad van Zuid-Korea, gingen in het weekend van 28-29 december duizenden spoorwegmedewerkers de straten op tegen openbare aanbesteding van de nieuwe hoge snelheidstrein in het land. Vakbonden vrezen dat dit een eerste stap is naar verdere privatisering van de spoorwegen.

dinsdag 31 december 2013 12:45
Spread the love

Op 9 december legden 8.700 medewerkers van de Korea Railroad Corporation (KORAIL) hun werk neer. Sindsdien ligt het openbaar vervoer in Zuid-Korea grotendeels plat vanwege de stakingen en protesten van de spoorwegen in het land. Sinds 23 december nemen de demonstraties gewelddadige vormen aan, nadat de politie verschillende vakbondsleiders arresteerde. KORAIL en de Zuid-Koreaanse politie zeggen deze vakbondsleiders te willen vervolgen voor de demonstraties.

Woordvoeders van de vakbonden lieten op 9 december weten door te gaan totdat de regering vertrekt en 10 vakbondsleiders dienden een rechtszaak in tegen het ministerie van Land, Infrastructuur en Transport, dat is belast met de spoorwegen. Ze vrezen dat privatisering leidt tot jobverlies en vinden dat de regering bedrog pleegt door verkiezingsbeloftes te laten varen.  

“Toen ze presidentskandidaat was, zei president Park Geun-hye dat ze privatisering niet zou toestaan. Door plotseling de exploitatierechten van de Suseo Korea Train Express (KTX, Suseo is een zuidelijke wijk van Seoel) vrij te geven, heeft ze toch de deuren geopend voor privatisering”, zei Jeong Ho-hee, een woordvoerder van de Koreaanse Confederatie van Vakbonden.

100.000 demonstranten in Seoel

Op 28 december groeide de groep demonstranten uit tot ongeveer 100.000 burgers en spoorwegmedewerkers. Er werd geprotesteerd tegen de aanbesteding van de Suseo KTX, maar ook tegen de huidige regering in het algemeen, de manier waarop de verkiezingen gemanipuleerd zouden zijn en de beperkende maatregelen die aan vakbonden worden opgelegd. De regering ontkent deze claims. 

Volgens waarnemers toont de eruptie van demonstraties dat de woede onder Zuid-Koreanen een kookpunt bereikt heeft. Er waren op 28 december van vroeg tot laat manifestaties, maar officiele deelenemersgetallen ontbreken. De media spreken van 100.000, de politie schat het aantal op 20.000. Foto’s op Twitter tonen een enorme mensenmassa op Seoul Plaza, het middelpunt van de protesten. Dat de demonstraties zeer groot waren blijkt ook de aanwezigheid van 13.000 leden van de oproerpolitie. 

Werk hervat, maar protest gaat door

Op 30 december maakten de vakbonden bekend de drie weken durende staking te beeindigen, omdat oppositiepartijen hebben ingestemd met de oprichting van een parlementaire subcommissie over het verbod op privatisering van de spoorwegen.

Op 31 december keerde de helft van de medewerkers van KORAIL terug naar hun jobs. De demonstranten zeggen hun protest niet op te willen geven totdat privatisering volledig uitgesloten is en zich te blijven verzetten, ook als ze weer aan het werk gaan.

Vakbondsleiders wacht vervolging 

Politie en openbare aanklagers zeiden onderzoek in te stellen naar de vakbondsleiders die de ‘illegale’ staking organiseerden, onafhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek van de commissie. Rechtbanken in het hele land hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 32 vakbondsleiders, vier vakbondsleiders werden al door de politie opgepakt.

Ook KORAIL wil financiele schade verhalen verhalen op vakbondsleiders. Verschillende vakbondsleiders hebben hun toevlucht gezocht in de Jogye-tempel in het centrum van Seoel. “We zullen KORAIL-vakbondsleider Kim Myung-hwan oppakken zodra hij naar buiten komt,” zei een politieacommandant tegen persbueau Yonhap.

take down
the paywall
steun ons nu!