Mysterieus olielek besmeurt kust van Trinidad
Nieuws, Milieu, IPS -

Mysterieus olielek besmeurt kust van Trinidad

PORT OF SPAIN — Een mysterieus olielek in het zuiden van Trinidad is slecht nieuws voor de kustbewoners en de natuur in het gebied. Het is niet duidelijk of om het een geval van sabotage gaat, of gewoon om wanbeheer bij het staatsbedrijf Petrotrin, zoals de vakbonden beweren.

woensdag 25 december 2013 16:03
Spread the love

Petrotrin stelt dat het niet weet waar de olie vandaan komt en de Trinidadaanse minister van Energie Kevin Ramnarine, die La Brea en andere getroffen gebieden al bezocht, spreekt van een mysterie. Ook het Milieuagentschap verklaarde dat het niet met zekerheid een bron kan aanduiden. Minister Ramnarine liet nog weten dat de autoriteiten internationale hulp zoeken om het olielek aan te pakken.

Volgens Gary Aboud, voorzitter van Vissers en Vrienden van de Zee, is de enige oplossing om de olieproductie in het gebied stil te leggen. “Op dit moment blijft er olie in de zee vloeien. Als je de bron van de olie niet kan achterhalen, moet je toch alles stilleggen? We vinden het ongelooflijk dat de minister niets in die zin beveelt.”

“De lokale vissers kunnen niet uitvaren tot deze olie is opgekuist”, vertelt Alvin La Borde, hoofd van de Vissersvereniging in La Bra.

Dode pelikaan

Het lokale parlementslid Fitgerald Jeffrey hoopt dat de evacuatie zo snel mogelijk gebeurt. “Jonge mensen hebben moeilijkheden om te ademen, maar liefst 24 gezinnen zijn rechtstreeks getroffen. Ook zijn er vissersboten besmeurt met olie, en zien we krabben en dode vissen aanspoelen op het strand.”

Maandag deed milieuorganisatie Papa Bois Conservation een dringende oproep voor papieren handdoeken, detergent en andere middelen om met olie bedekte vogels te helpen. Ook het Wildlife Orphanage and Rehabilitation Centre tracht dieren te redden die met olie zijn besmeurd. Het meldt “olie in de mangrove en een sterke benzinegeur” en postte een foto op zijn website van een besmeurde, dode pelikaan.

Volgens de vakbond van boorplatformarbeiders moet Petrotrin de schuld voor de milieuramp op zich nemen. “We zijn het niet eens met het uitvlucht van het bedrijf dat het om sabotage gaat”, zei de vakbondsleider Ancel Roget zondag. “We vermoeden dat het bestuur van Petrotrin de affaire in de doofpot wil stoppen om hun vrienden, de onderaannemers die de booreilanden uitbaten, te beschermen.”

Sabotage

Roget meent dat het bedrijf bewust de beveiliging in de olievelden heeft verlaagd, waardoor dieven vrij spel krijgen Maar volgens Ramnarine maken onbemande boorplatforms deel uit van de olie-industrie wereldwijd. “We kunnen niet mensen zetten op elk platform. Ook in de Golf van Mexico zijn er zulke onbemande platforms.”

Dit weekend verklaarde Khalid Hassanali, voorzitter van Petrotrin, dat één van hun onderaannemers, Trinity Oil and Gas, verschillende open kranen had ontdekt bij hun operaties in Rancho Quemado, waardoor de olie uit de tanks op het vasteland wegvloeide.

“Dat is zeer onrustwekkend, want de kranen stonden open, wat normaal niet het geval is. We gaan nu onderzoeken of de olielekken een vorm van sabotage zijn”, aldus Hassanali.

take down
the paywall
steun ons nu!