Junior noemt de verwezenlijking van deze creatie zijn droom, omdat hij er zo ‘keihard’ in gelooft. (foto: Nathalie Schenkler)
Nieuws, België, Theater, Interculturaliseren, Junior Mthombeni, SINCollectief -

Rumble in da jungle: de droom van Junior Mthombeni

Junior Mthombeni is bezorgd. De acteur ziet hoe de diversiteit in onze samenleving mensen uit elkaar drijft. “Het wordt steeds moeilijker in die chaos je eigen identiteit te vinden”, aldus Junior. Hij gelooft dat hij daar met de voorstelling Rumble in da jungle verandering in kan brengen.

maandag 9 december 2013 12:13
Spread the love

Boksen als ‘slammen’

Junior Mthombeni zit te popelen van ongeduld om met de nieuwe voorstelling naar het grote publiek te trekken. Hij noemt de verwezenlijking van deze creatie zelfs zijn droom, omdat hij er zo ‘keihard’ in gelooft.
Maar waar gaat het nu eigenlijk over? De hele voorstelling steunt op het belang van eigenwaarde, het geloof in jezelf. Mensen raken in hun emotionele kracht doormiddel van een groot feest.
Dat idee symboliseert Junior met de ‘Rumble in the jungle’, dé boksmatch van de eeuw uit 1974, waarin bokslegende Mohammed Ali in het broeierige Congo de wereldtitel van George Foreman heroverde. Ali heeft ook buiten de boksring jarenlang moeten knokken om te mogen vechten om, ook als moslim, de persoon te zijn die hij wilde zijn.
Dat rechtstreekse gevecht, het zeggen waar het op staat, herkent Junior in ‘slam poetry’. In die zin noemt hij Ali een van de eerste ‘slammers’: “Hij is een rolmodel om compromisloos jezelf te kunnen zijn.”

Samen sterk

De sfeer op het podium en in de zaal moet de hedendaagse stad voorstellen, in al zijn diversiteit en chaos. Daarbij gaat het SINCollectief, waarvan Junior deel uitmaakt, net zoals in hun vorige voorstelling Troost, opnieuw een samenwerking aan met MAF en ‘t Arsenaal, maar ook met veel onbekend ‘slamtalent’ en andere collectieven zoals de veertienkoppige muziekgroep B.U.R.K.A. Zij typeren volgens Junior de onderbelichte groepen in de samenleving. Door hen op het podium te laten staan, gelooft Junior om de beeldvorming van het grote publiek te kunnen veranderen. Een publiek dat de première, onlangs in de Arenbergschouwburg, overigens zeer enthousiast onthaalde. “Er kwamen enorm veel en positieve reacties van allerhande mensen. Dat doet deugd.”

Eigenwaarde en trots

Mensen met elkaar verbinden, dat is de opdracht. Vanuit een gesterkte eigenwaarde mensen dichter bij elkaar brengen en opnieuw open doen staan voor elkaar. Als bezieler van het project stelt Junior alvast het goede voorbeeld door tijdens de voorstelling de lijm tussen de verschillende artiesten en muzikanten te verpersoonlijken.
Daarnaast steekt SIN? veel tijd in publiekswerving bij verschillende groepen. “Het is voor ons een grote uitdaging om de boodschap over te brengen bij minderheden en mensen die het niet gewoon zijn om naar theater te gaan, zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten”, aldus Junior. “Het is bijvoorbeeld niet hip om vandaag te zeggen dat je gelovig bent. Voor ons maakt geloof niets uit, maar we willen dat publiek ook een gevoel van trots geven.”

Op 11 december 2013 staat Rumble in the Jungle in ’t Arsenaal in Mechelen en Junior kan nu al verklappen dat er ook nadien talrijke podia dit opvallende gezelschap zullen ontvangen. Goed nieuws, want wie kan er geen schop onder de kont van zijn eigenwaarde gebruiken?

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Linde De Ceuster – foto: Nathalie Schenkler

take down
the paywall
steun ons nu!