Een internetcafé in Somalië (foto: Flickr creative commons / Charles Roffey).
Nieuws, Afrika, Economie, Afrika, Azië, Ict, Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU) -

Afrika wil Aziatische ICT

BANGKOK - Slechts 16 procent van de Afrikaanse bevolking van meer dan een miljard mensen is online. Maar het aantal internetters groeit snel en Afrika zoekt daarom samenwerking met Aziatische technologiebedrijven.

woensdag 4 december 2013 13:22
Spread the love

Door zijn omvangrijke markt aan te bieden, hoopt Afrika dat Aziatische ICT-bedrijven bijdragen aan de ontwikkeling van diverse sectoren, zoals de financiële wereld, e-health, onderwijs en digitale veiligheid.

“Er zijn veel samenwerkingskansen”, zegt Safroadu Yeboah-Amankwah, directeur van McKinsey’s Business Technology Practice in Zuid-Afrika. “Noord-Amerika is eerlijk gezegd niet interessant voor onze markten. We zien veel in samenwerking tussen zuidelijke landen.”

“Azië loopt qua internet vijf, of misschien wel tien jaar voor op Afrika. Veel van het talent en de technologie uit Azië kan voor ons van belang zijn”, zegt de Ghanees, die onlangs in Bangkok aanwezig was bij Telecom World 2013, georganiseerd door de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU).

Een flink aantal landen, aangevoerd door Nigeria was aanwezig om te laten zien hoe hun markt voor mobiele technologie groeit en om Aziatische investeerders aan te trekken. “Als grote Afrikaanse en Aziatische e-commerce-bedrijven samenwerken, zijn er nog meer kansen. Voor ons is integratie van grote Afrikaanse spelers met Aziatische, een aantrekkelijk idee”, zegt hij.

Azië wereldleider

Volgens statistieken van de ITU hebben meer dan 720 miljoen Afrikanen een mobiele telefoon. Ongeveer 167 miljoen Afrikanen gebruiken internet. Die aantallen stijgen snel, nu er meer mobiele netwerken worden opgezet en mobiele apparaten goedkoper worden.

Aziatische landen zijn wereldleider in ICT. Zuid-Korea loopt voorop als het gaat om ICT-ontwikkeling en India staat bekend om zijn IT-expertise. Chinese bedrijven zijn de grootste wereldwijde operators.

Ji-Yong Park, onderzoeker bij het Koreaanse Internet and Security Agency (KISA), zegt dat zijn organisatie Afrikaanse landen helpt bij internetveiligheid. “Vorig jaar hebben we meer dan tweehonderd ambtenaren getraind”, zegt hij.

India zette zijn kennis in bij het upgraden van trainingsfaciliteiten, waaronder het in 2003 opgerichte Ghana-India Kofi Annan Centre of Excellence in ICT. Maleisië werkt aan het opzetten van een multimedia-universiteit in Tanzania, terwijl Thailand bezig is met de lancering van een satelliet die de communicatie binnen Afrika en met Azië moet bevorderen.

“We zien Afrika als de toekomst. Er is veel land om voedsel te verbouwen voor de wereld. Het weer is hetzelfde als bij ons, dus we kunnen Afrikaans land gebruiken. We kunnen communiceren per satelliet, e-agriculture ontwikkelen en communiceren met afstandssensoren”, zegt een adviseur van het Thaise ministerie van ICT. “Afrikanen en Thai lijken op elkaar als het gaat om ontwikkeling en mentaliteit. Ik voel me thuis in Afrika. Er heerst alleen gebrek aan infrastructuur voor nieuwe technologie.”

Rwanda

Afrikaanse landen zien ICT-partnerschappen met Aziatische landen als een verandering ten opzichte van de door het Westen gesteunde ontwikkeling. “De ontwikkelingsrelatie met het Westen was altijd gebaseerd op leningen of schenkingen. Nu hebben we relaties die groei bevorderen, in het bijzonder in de ICT”, zei de Rwandese minister van Jongeren en ICT, Jean Philbert Nsengimana.

Hij zei dat zijn land al een goede relatie heeft met Zuid-Korea. “Korea Telecom heeft onze nationale breedbandverbinding aangelegd en Zuid-Korea leidt onze mensen op”, zegt hij. Ook met India en China heeft het land goede connecties, zie Nsengimana.

Het Chinese Huawei heeft een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Zuid-Afrika en zeven opleidingscentra elders in Afrika. Het bedrijf heeft 5.800 mensen in dienst in achttien Afrikaanse landen.

“De uitdagingen in Afrika en Azië zijn hetzelfde: betaalbare en betrouwbare internettoegang, vooral breedband”, zegt Eu-Jun Kim, regiodirecteur Azië-Pacific van de ITU. “Beide continenten hebben veel land en veel inwoners. Zij kunnen profiteren van ICT-toepassingen.”

take down
the paywall
steun ons nu!