“Veranderende neerslag waarschijnlijk door mens veroorzaakt”
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaat -

“Veranderende neerslag waarschijnlijk door mens veroorzaakt”

BRUSSEL — De enorme veranderingen in neerslagpatronen wereldwijd zijn waarschijnlijk door de mens veroorzaakt. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers.

dinsdag 12 november 2013 11:40
Spread the love

Wereldwijd ondergaat de neerslag momenteel twee grote veranderingen. Door de stijgende temperaturen worden natte streken natter en droge droger. En atmosferische veranderingen duwen stormen en subtropische droogte in de richting van de polen.

“Beide veranderingen vinden gelijktijdig plaats en dat kan niet door natuurlijke variabiliteit alleen verklaard worden”, zegt onderzoeker Kate Marvel. “Externe invloeden zoals de toename van broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de veranderingen.”

Niet alleen El Niño

Samen met haar collega’s van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië vergeleek ze neerslaggegevens van 1979 tot 2012 met klimaatprognoses. Ze kwamen tot de conclusie dat natuurlijke fenomenen zoals El Niño en La Niña niet volstonden om de veranderende patronen te verklaren. “We hebben aangetoond dat de veranderingen in het satelliettijdperk van buiten af veroorzaakt zijn, waarschijnlijk door de mens.”

Het is voor het eerst dat wetenschappers beide veranderingen tegelijk bestudeerden.

De studie is zopas verschenen in de vakpublicatie Proceedings of the National Academy of Sciences.

take down
the paywall
steun ons nu!