Een vos verliest zijn streken niet
Jongeren, De Morgen, Sollicitatie, Jongerenwerkloosheid, Jobs, Adecco, Duitse model, Patrick De Maeseneire, Loonlasten, Loonkost, Sollicitatietraining, Way To Work -

Een vos verliest zijn streken niet

donderdag 9 mei 2013 19:40
Spread the love

Jongeren verdienen échte jobs


Patrick De Maeseneire, topman van Adecco, ontpopte zich deze week tot de grote redder van de jongeren. De man maakte een jaar geleden (eerder in negatieve zin) naam voor zichzelf toen hij pleitte voor de afschaffing van de dertiende maand en het dubbel vakantiegeld. Nu is hij terug met nieuwe voorstellen. Hij wil sollicitatietraining voorzien voor de vele jongeren die op zoek zijn naar werk. Maar voor wat hoort wat zo blijkt…

Hij verwijst naar het Duitse model om de problemen in de arbeidsmarkt op te lossen. “Ik weet dat in landen waar de uitkering beperkt is in de tijd mensen veel sneller aan het werk zijn” zegt hij. De boodschap is duidelijk. De 22,5% jongeren die geen werk vinden, moeten “gemotiveerd” worden door hen op een OCMW-uitkering te zetten als ze geen werk vinden. Een vos verliest zijn streken niet.

Wanneer een pientere journalist de vraag stelt hoe hij staat tegenover de mini-jobs die dit Duitse model vooral creëert, is het zijn persoonlijke ervaring die er wordt bijgehaald. Hij is immers zelf ooit begonnen als kelner en heeft het geschopt tot CEO. De realiteit is echter minder rooskleurig voor de meerderheid van de jongeren. Onderzoeken bewijzen dit ook. De meeste interim-, hamburger- en mini-jobs leiden niet tot kwaliteitsvolle jobs. Het zet de werknemers in een precaire situatie en het ontneemt het bedrijf van zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van deze mensen.

Het recept van de werkgevers is duidelijk. Ze blijven kloppen op dezelfde nagel: de loonlasten moeten omlaag. Zij moeten uiteindelijk ook niet opdraaien voor de negatieve sociale gevolgen die dit meebrengt. Een race to the bottom lijkt ingezet. Niet zoals in andere wedstrijden, is dit een race die we niet kunnen winnen.

take down
the paywall
steun ons nu!