Pasha Paleis, nu een museum waar Gaza's oudste antiek zich bevindt. foto door: Eva Bartlett/IPS
Nieuws, Wereld, Economie, Cultuur, Gaza, Toerisme, Apotheek - Eva Bartlett, IPS

Stratenplan moet toeristen in Gaza helpen

"We wilden buitenlanders in Gaza helpen, dus hebben we een Engelstalig stratenplan van Gaza Stad gemaakt", zegt Amir Shurrab, hoogleraar aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en een van de breinen achter het stadsplan. "We wilden de schoonheid en de cultuur van Gaza delen om een ander beeld te geven dan wat in de media verschijnt."

woensdag 3 april 2013 13:39
Spread the love

De kaart, die ook op het internet beschikbaar is, toont een rooskleurig beeld van de stad, inclusief vissersbootjes voor de kust. In de realiteit hebben de Palestijnse vissers het moeilijk door de Israëlische blokkade.

Onder de bezienswaardigheden in de stad zijn het Pasha Paleis, een voormalige Britse gevangenis en het huidige museum voor Antiek, de Grote Moskee en het Turkse Badhuis. In de oude stad is er de Saaha markt, waar etenswaren, kruiden en kledij verkocht worden. Hoewel er zware schade is, kunnen toeristen de oude architectuur op veel plaatsen nog bewonderen.

Ook niet-toeristische punten staan op de kaart, zoals het voormalige bureau voor Luchtvaart, werkloos sinds de Israëlische strijdkrachten het enige vliegveld vernielden. En niet ver van de markt staat een wegwijzer naar Jeruzalem, op amper 78,96 kilometer. Ironisch, want de meeste inwoners van Gaza zullen de hoofdstad van Palestina nooit kunnen zien.

Website

De kaart toont ook waar er apotheken te vinden zijn, maar het is nog maar de vraag of de toerist daar geneesmiddelen kan vinden. Volgens de Verenigde Naties zijn 32 procent van de 480 essentiële geneesmiddelen uitgeput in Gaza en hetzelfde geldt voor meer dan de helft van de 902 essentiële medische wegwerpmaterialen.

Naast de kaart heeft het team ook een website gebouwd waar het toerisme in Gaza wordt gepromoot. De potentiële toerist vindt er een overzicht van de geschiedenis en bezienswaardigheden in Gaza, naast praktische informatie over het klimaat, de munt, de cultuur en de economie.

Er is zelfs een bescheiden aanbod van souvenirs: in het ambachtsdorp niet ver van de Islamitische Universiteit worden kledij, potten, tegels en schilderijtjes tentoongesteld.

Hotel al-Deira

Veel hotels zijn er niet om bezoekers te ontvangen. Het al-Deira is een van de weinige die niet ernstig beschadigd werden tijdens luchtbombardementen. Het aardkleurige gebouw is een van de zeldzame chique hotels in de Gazastrook.

Het is een trekpleister voor solidariteitsdelegaties, buitenlandse journalisten en ngo’s, maar ook een oase van rust voor de weinige inwoners van Gaza die het zich kunnen permitteren om te eten of de waterpijp te roken in het restaurant.

De initiatiefnemers van de kaart en de website maken zich weinig illusies over de toestroom van toeristen. “Door de harde situatie en de bezetting, denk ik niet dat Gaza deze dagen veel toeristen kan aantrekken”, beseft Amir Shurrab.

De stroom valt vrijwel dagelijks acht uur of langer uit, waardoor stinkende en luidruchtige generatoren grote delen van de dag moeten draaien. Maar het grootste obstakel vormt de moeilijke grensovergang in Rafah, die door Egypte wordt gecontroleerd.

Gaza trekt wel veel ngo-medewerkers, journalisten en activisten aan, die het leven onder de bezetting met eigen ogen willen zien, en die kunnen leven met de moeilijke omstandigheden.

Veel overheden raden hun onderdanen een reis naar de Gazastrook af. “Maar dat was een andere reden waarom we de kaart hebben gemaakt”, zegt Shurrab. “Onze boodschap is: welkom in Gaza. De mensen van Gaza zijn vriendelijk en gastvrij.”

take down
the paywall
steun ons nu!