War on terror, Nieuws, Politiek, Afghanistan, Icesave, VS, Guantanamo, Irak, Gevangenen, WikiLeaks, Oorlogsmisdaden, Bradley Manning, CENTCOM, Oorlog Irak, Collateral Murder, Granai Massacre, Diplomatieke telexen, Dossier-BradleyManning -

Wat klokkenluider Bradley Manning zelf verklaarde

Wat klokkenluider Bradley Manning zelf verklaarde
dinsdag 26 maart 2013 10:35

Dankzij een clandestiene opname gemaakt op 28 februari 2013 tijdens Bradley Mannings ‘providence inquiry‘ kunnen we eindelijk de versie van de feiten en motieven vernemen uit de mond van de belangrijkste klokkenluider van deze tijd zelf.

Bradley Manning is verantwoordelijk voor het lekken van meer dan 700.000 militaire en diplomatieke stukken aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Een providence inquiry is een voorafgaandelijk onderzoek wanneer iemand schuldig wil pleiten voor een krijgsraad in de VS. De rechter onderzoekt dan of de beschuldigde vrijwillig schuldig pleit en of er feitelijke gronden bestaan.

Manning, na zijn arrestatie door de Amerikaanse overheid en in de pers afgeschilderd als ‘labiel’, leren we hier – op basis van zijn eigen woorden – kennen als een soldaat met een geweten. Een analist die zijn verantwoordelijkheid opneemt wanneer men oorlogsmisdaden, zoals de moord op onschuldige Iraakse burgers en journalisten, in de doofpot tracht te stoppen.

Op een gedreven zoektocht naar de waarheid, die hem gaandeweg meer en meer verontwaardigt en verontrust door wat hij ontdekt over de oorlogswaanzin in Irak en Afghanistan en de diplomatieke wereld. Iemand wiens wens het is dat een geïnformeerd publiek over deze zaken een maatschappelijk debat aangaat.

Een man die niet tevreden is met louter het beroeren van het oppervlak. Die geen ingeblikte en voorgesneden rapporten wil produceren omdat dat van hem verwacht wordt, het makkelijkste is, zijn overste of de bondgenoten van de VS goed uitkomt. Maar huivert bij de gedachte aan de mogelijke consequenties hiervan.

De geluidsopname duurt iets langer dan een uur. De inhoud is hoofdzakelijk technisch van aard, maar volgens mij de moeite waard als je de mens beter wil leren kennen achter de door WikiLeaks gepubliceerde, spraakmakende onthullingen die onmiskenbaar invloed hebben gehad op onze recente geschiedenis en die een grootmacht, en niet enkel haar, in verlegenheid brachten.

Gezien de geheimhouding die rond Mannings proces heerst, een uniek en zeldzaam document. De militaire commissies in Guantanamo verlopen momenteel opener dan dit proces.

Inhoud:

0:00:54 Persoonlijke feiten
0:01:32 Feiten met betrekking tot mijn status als inlichtingenanalist
0:11:39 Feiten met betrekking tot de opslag van SigAct-rapporten
0:17:44 Feiten over mijn kennis van de de WikiLeaks Organisatie
0:23:42 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van de SigActs
0:32:14 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van 10 Reykjavik 13 (Icesave bank)
0:36:00 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van de 12 juli 2007 Aerial Wapens Team Video (Collateral Murder video)
0:47:45 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van documenten met betrekking tot de aanhoudingen door de Iraakse federale politie, de memoranda met de evaluaties over gedetineerden (Guantanamo files) en het USACIC-rapport over WikiLeaks
0:59:19 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van andere officiële documenten
1:00:18 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van de Netcentrische Diplomatie telexen
1:05:29 Feiten met betrekking tot de ongeoorloofde opslag en openbaarmaking van het Garani-onderzoek, provincie Farah, Afghanistan, 15-6 onderzoek en video’s (Garani/Granai Massacre)

Enkele afkortingen uit de verklaring en hun betekenis:

ACU: gevechtsuniform
AIT: geavanceerde individuele training
BCT: basisgevechtstraining
CENTCOM: United States Central Command
CHU: wooneenheid in een container
CIDNE: computersysteem gebruikt om tactische informatie van troepen te verzamelen
COA: handelswijze
D6-A: Distributed Common Ground System-Army, belangrijkste computersysteem in het VS-leger om informatie te verzamelen en verspreiden
DoD: ministerie van Defensie
HUMINT: Human Intelligence, inlichtingen verkregen uit menselijke bronnen
IED: geïmproviseerd explosief
MOS: militaire beroepsspecialiteit
NCO: onderofficier
NCOIC: leidinggevend onderofficier
NIPRNet: onbeveiligd internetnetwerk
SigAct: een rapport over een belangrijk voorval
SIPRNet: geheim en beveiligd internetnetwerk van het DoD en DoS
SOP: standaard operationele procedure
TSCIF: tijdelijk opgerichte ruimte voor het verwerken van gevoelige informatie
USACIC: contraspionage centrum van het Amerikaanse leger

Alle media in deze video behoren tot het publieke domein.

Bronnen: Freedom of the Press Foundation (audio), Bradley Manning Support Network (foto’s)

(Vertaling en ondertiteling: Dietrich Muylaert)

take down
the paywall
steun ons nu!