Nieuws, Economie, Samenleving, België, Coöperaties, NewB, Duurzaam bankieren -

NewB ongelooflijk succes: 10.000 coöperanten in drie dagen

De duurzame coöperatieve bank NewB wist binnen de 48 uur na haar lancering 10.000 particuliere aandeelhouders te engageren. De bank had nochtans als doel om dit resultaat pas binnen de honderd dagen te halen. Ondanks het enorme succes houden de initiatiefnemers het hoofd koel: "we werken rustig en geconcentreerd voort", aldus woordvoerder Marc Bontemps, “we hebben nog geen champagneflessen gekraakt.”

dinsdag 26 maart 2013 14:59
Spread the love

Dat de bankencrisis veel mensen hoog zit, hoeft niet te verbazen. Dat zoveel mensen zich op zo’n korte tijd achter het nieuwe bankeninitiatief NewB zouden scharen, is voor de organisatoren echter wel een verrassing. De bank is een hit op de sociale media en de site lag zelfs even plat omdat het systeem de grote hoeveelheid bezoekers niet aankon.

Zondagvoormiddag 24 maart werd NewB gelanceerd met de campagne ‘Ik bank mee’. Het doel was om 10.000 particulieren te engageren een aandeel te kopen en zo aan te tonen dat er een draagvlak bestaat voor een coöperatieve bank die investeert in de reële economie en niet de logica volgt van de kortetermijnwinst.

“We gaan 50 keer sneller dan verwacht. Dat er een draagvlak is, hebben we nu dus al bewezen,” aldus Marc Bontemps. Maar hoe meer aandeelhouders, hoe sterker het initiatief staat. Bontemps: “we gaan dus gewoon verder met onze zoektocht naar zoveel mogelijk coöperanten.” De datum van 6 juli – internationale dag van de coöperatie – blijft met andere woorden behouden als moment waarop de coöperanten op een algemene vergadering beslissen wat de volgende stap wordt.

“Dit is meer dan gewoon een bank oprichten,” vertelt Bontemps nog. “Er is een beweging aan het ontstaan. Heel veel mensen stellen zich echt op als ambassadeur.”

Dat een aandeel van 20 euro kopen nog iets anders is dan echt van bank veranderen weten ze bij NewB ook. “Mensen zullen misschien ook niet volledig weggaan bij hun huidige bank, maar als we een goede dienstverlening aanbieden gaan we er wel vanuit dat veel aandeelhouders ook een rekening bij ons zullen openen.”

take down
the paywall
steun ons nu!