Weekend vol protesten in aanloop naar Europese actiedag 14 maart
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Corruptie, Griekenland, Economische crisis, Zweden, Spanje, Slovenie, Protesten, Goudmijnen, Skouries -

Weekend vol protesten in aanloop naar Europese actiedag 14 maart

In het weekend van 9 en 10 maart vonden wederom protesten plaats in diverse Europese landen. In Slovenië, Spanje, Griekenland, maar ook in Zweden kwamen tienduizenden mensen de straat op om hun onvrede te uiten met het (besparings)beleid van hun regering. Zo vormde dit weekend een aanloop naar de Europese actiedag op donderdag 14 maart.

dinsdag 12 maart 2013 17:30
Spread the love

Corruptie in Slovenië

Op zaterdag 9 maart was de Sloveense hoofdstad Ljubljana voor de vierde keer het décor van een ‘pan-Sloveense opstand’: een reeks protesten die een grondige verandering in het politieke systeem van Slovenië eisen.

In december 2012 vond het eerste grootschalige protest plaats van de pan-Sloveense opstand, die ongeveer 5.000 demonstranten trok. De tweede, in januari van dit jaar, bracht 8.000 mensen de straat op en de derde, die in februari plaatsvond, was de meest massale uit de reeks: toen lieten 20.000 boze Slovenen hun stem horen.

Het protest van afgelopen weekend was weer wat kleiner met ongeveer 5.000 deelnemers volgens de politie, maar 10.000 volgens de organisatie (Slovenië heeft slechts 2 miljoen inwoners).

De pan-Sloveense opstand heeft als doel om de huidige politieke orde omver te werpen, omdat deze volgens de demonstranten incompetent en corrupt is en constant crises genereert waarvoor de gewone man duur betaalt.

Voor een deel hebben zij hun zin al gekregen: eerste minister Janez Jansa nam eind februari ontslag wegens economische problemen onder zijn regering en een corruptieschandaal waar hij bij betrokken zou zijn.

Alenka Bratusek van de centrumlinkse partij ‘Positive Slovenia‘ heeft nog tot donderdag de tijd om een nieuwe regering te vormen, die na goedkeuring door het parlement deze maand nog zal gaan regeren. Lukt dit niet, dan zullen er verkiezingen komen.

Bezuinigingen in Spanje

Spanje stond wederom op kop het afgelopen weekend, toen in meer dan 60 steden demonstraties werden gehouden tegen de bezuinigingsmaatregelen die met harde hand door de regering-Rajoy worden doorgevoerd. De opkomst in Barcelona alleen wordt geschat op 20.000 personen.

Vakbondsconfederaties CCOO en UGT hadden, samen met 150 andere organisaties en burgerbewegingen, tot de protesten opgeroepen. Sinds het begin van de invoering van bezuinigingen onder de Spaanse minister-president Mariano Rajoy, is de armoede naar zorgwekkende hoogte gestegen en rees de werkloosheid tot boven de 26 procent.

Het vertrouwen in politieke elites lijkt tot een nulpunt gedaald sinds het corruptieschandaal rond ‘los papeles de Bárcenas’ publiekelijk werd. Uit papieren van oud-penningmeester van Rajoys partij ‘Partido Popular‘ Luis Bárcenas, waar de Spaanse krant El País beslag op had weten te leggen, bleek dat verschillende politici uit die partij jarenlang smeergeld ontvingen[1].

Onder hen bevinden zich onder andere huidig minister-president Rajoy en oud-ministers Angel Acebes, Javier Arenas en Francisco Álvarez Cascos.

Ook rond het Spaanse koningshuis heeft zich een schandaal ontwikkeld. De schoonzoon van koning Juan Carlos, Iñaki Urdangarín, wordt ervan verdacht miljoenen euro’s te hebben verduisterd via een stichting die hij beheerde.

Mijnen in Griekenland

In Thessaloniki, Griekenlands tweede grote stad, kwamen op zaterdag 9 maart ongeveer 10.000 Grieken op straat om te protesteren tegen de activiteiten die gepland zijn voor een goudmijn in de streek van Halkidiki, nabij Thessaloniki.

Dit protest was niet het eerste rond dit onderwerp; hoewel het nauwelijks de de massamedia haalt, zorgt de geplande goudmijn in het Skouries-gebied al langere tijd voor beroering in Noord-Griekenland[2].

Hellas Gold, het bedrijf dat op redelijk dubieuze wijze de rechten op ontginning van het mijngebied heeft gekregen van de Griekse overheid, is voor 95 procent in handen van Eldorado Gold Corporations, een Canadees bedrijf. De demonstranten trokken dan ook naar het Canadese consulaat in Thessaloniki om daar hun punt te maken.

Er is echter geen eensgezindheid bij het Griekse volk over de plannen voor de mijn, ook bewoners van de streek die vóór de mijn zijn kwamen vorige week op straat.

Aan de ene kant is er de vrees voor de schade aan het milieu die de werken in de mijn teweeg kunnen brengen en het toerisme dat hier bijgevolg onder gaat lijden, aan de andere kant vinden sommige Grieken dat de goudmijn voor broodnodige werkgelegenheid kan zorgen. De graafwerkzaamheden rond de mijn zouden werk bieden aan 1.200 mensen.

In Athene vonden op 10 maart ook wederom protesten plaats, hoewel het daar bij een duizendtal mensen bleef, een klein aantal vergeleken met eerdere demonstraties. Wel vond de Griekse politie het nodig om traangas tegen ze te gebruiken.

Racisme in Zweden

Zweden, meestal ongezien in berichtgeving over landen waar gedemonstreerd wordt, zag dit weekend in Stockholm en Malmö zo’n 3.000 mensen verschijnen in een protest georganiseerd door ‘Ungdom mot Rasism‘ (Jongeren tegen Racisme) en jongerenorganisaties van het Zweedse Rode Kruis en ‘Save the Children‘.

Zij organiseerden de betoging tegen het Reva-project (‘Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete’), waaronder de politie onder andere een methode voor het opsporen van migranten zonder papieren hanteert die volgens de organisaties racistisch is. Het Reva-project zou ertoe moeten bijdragen dat meer illegale immigranten het land uit worden gezet, en heeft al voor veel controverse gezorgd.

De controverse ontstond met name door de controles van identiteitsbewijzen in de metro van Stockholm, waarbij de politie bewust zoekt naar mensen die er niet-Zweeds uit zien en hen vervolgens aanhoudt met onduidelijke redenen.

De Europese actiedag vindt plaats rond de Europese Lentetop op 13 en 14 maart. In Brussel, maar ook in andere Europese steden, zullen acties plaatsvinden. Voor meer informatie zie onder andere http://foraeuropeanspring.org/ en http://www.etuc.org/a/10925

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!