Nieuws, Cultuur, Elvis Costello, Dour Festival, Lokerse Feesten, Filter, Atoms for peace -

LuisterPost Filter #4

Een nieuwe reeks van concertaankondigingen, releases, legale downloads en de reden waarom we Atoms For Peace (niet) bespreken.

donderdag 7 maart 2013 11:35
Spread the love

Kort dag

Niet te missen: aanstaande vrijdag (8/3) vanaf 20.00 uur in de Domzaal van de Gentse Vooruit: De avond van het andere F***-Woord met muziek van Ellen Schoenaerts, Inne Eysermans (Amatorski), Chantal Acda (Isbells, Sleeping Dog) en Esther Lybeert (The Antler King).

Op zaterdag, ook al in Gent en zeer de moeite waard is Cuadro Flamenco Irene Alvarez, dat optreedt in de Turbinezaal van De Centrale.

Diezelfde dag speelt Jan Swerts in de AB in Brussel, voor wie verslingerd is aan minimalistische pianogeluiden van eigen bodem. Let op: aanvang om 16 uur. Zijn avondoptreden is reeds uitverkocht.

Uitkijk

We houden het Belgisch deze keer: op vrijdag 22 maart verschijnt Round The Bend, het eerste solo-album van Das Pop frontman Bent Van Looy.

Eind deze maand komt de nieuwste van Marble Sounds uit en die heet Dear Me, Look Up. De opvolger van het fabuleuze Nice Is Good.

Op 6 april is het weer Record Store Day. Voor de liefhebbers een must, al was het maar dat nu zelfs volledig nieuwe full-cd’s/LP’s het licht zien. Zo zou er een nieuwe plaat van Elvis Costello samen met The Roots op die dag verschijnen.

Concertaankondigingen / Atoms For Peace (geen) bespreking

De Lokerse Feesten duren van 2 tot 11 augustus dit jaar. Ze hebben ook hun eerste namen aangekondigd. Motörhead en Fear Factory  op 4 augustus, Deep Purple en Alice Cooper de zesde. De Lokerse Feesten geven ook mee dat ze een tweede podium openen dit jaar. In de aan het terrein palende Stedelijke Feestzaal zul je terecht kunnen voor alle dancegeluiden van Dancehall en Drum&Bass over Dubstep en Techno tot House en Minimal.

Het wordt een vaste gewoonte: Dour levert ons weer een pak indrukwekkende namen. Daaronder zowaar Flying Lotus, Trentemøller, Booka Shade, Gesaffelstein live/Joris Delacroix live, Nina Kraviz, UZ, Cashmere Cat, Jets live, Nathan Fake, Fantastic Mr Fox, Calyx & Teebee feat. SP:MC, Black Sun Empire, Culprate en Zomboy.

Nog veel later in het jaar (2/12) komt zigeunerlegende Thierry ‘Titi’ Robin naar de AB. Hij komt niet alleen, want Titi Robin (gitaar, oud, bouzouki) wordt vergezeld door zijn vaste compagnons Francis Varis (accordeon) en Ze Luis Nascimento (percussie) naast Murad Alli (sarangi, Indië), Sinan Celik (kaval, Turkije) en El Mehdi Nassouli (zang, sintir, krakeb, Marokko).

Atoms For Peace komt op dinsdag 9 juli naar Lotto Arena. De voorverkoop[1] start op vrijdag 8/3 om 10 uur. Meteen ook een reden om de gestelde vraag te beantwoorden waarom we hier deze cd van Thom Yorke en zijn maats niet besproken hebben. Eerst en vooral koesterden we het bezwaar dat we altijd al hadden tegen supergroepen.

Meestal een vriendenclubje die met de aanmoediging van hun commerciële behartigers samen wat gaat spelen en de resultaten aan de buitenwereld vrijgeeft. Er zijn maar weinig gedenkwaardige platen uit voortgekomen als we naar de geschiedenis van de pop- en rockmuziek kijken.

Maar toen we – met die vooroordelen opzij geschoven – naar de plaat gingen luisteren, konden we niet ontkennen dat een aantal van de tracks op AKON (zoals de plaat van Yorke, Red Hot Chili Peppers bassist Flea, toetsenist Nigel Godrich (Radiohead producer), drummer Joey Waronker (Beck & R.E.M.) en percussionist Mauro Refosco, heet) best goed  waren.

Alleen kwamen er direct weer bezwaren opzetten. Niet alle tracks (songs zou een te groot woord zijn) blijken echt behoorlijk en – vooral – het geluid van de band vormt geen som van de overduidelijke invloeden. Je ontsnapt nooit aan het idee dat je Radiohead (oké) hoort, maar ook het werk van Burial, Four Tet en Talking Heads circa Remain In Light klinkt overal door. Te weinig origineel dus om van een revelatie of een echte klapper te spreken. Spijtig.

Het gloednieuwe {S}TAALKAARTfestival, had grote ambities. Op 22 maart zouden 21 artiesten aantreden met straffe stalen Nederlandstalige muziek. Ondanks de affiche, viel de voorverkoop tegen. Daarom ziet de AB zich genoodzaakt het festival te beperken tot de headliners. De {S}taalkaartsessies in Huis 23, de Foyer en AB Resto zullen niet langer plaatsvinden. Het nieuwe programma met de aangepaste timing ziet er als volgt uit:

AB THEATER

Jan De Wilde+ Arne Vanhaecke (19.00-19.45 uur)

Spinvis (20.15-21.15 uur)

Guido Belcanto met als special guest Liliane Saint Pierre (21.45-22.45 uur)

AB CLUB

Eefje De Visser (19.30-20.15 uur)

Aroma Di Amore (20.45-21.30 uur)

‘T Hof Van Commerce (22.00-23.00 uur)

Nu uit

Ólafur Arnalds – For Now I Am Winter

Autochre – Exai

F.s. Blumm & Nils Frahm – Music For Lovers : Music Versus Time / Music For Wobbling : Music Versus Gravity (speciale 2-LP-editie met de vorige plaat als bonus)

Chelsea Light Moving – Chelsea Light Moving  (Alias de band van Thurston Moore, zie ook reeds Filter#1 en De Week in Muziek van 13 juli 2012)

Robyn Hitchcock – Love From London

Golden Grrrls – Golden Grrrls

Julia Kent – Character

Machinefabriek – Vergezichten

The Men – New Moon

Benoit Pioulard – Hymnal

Suuns – Images du Futur

Tru’sMe – Treat Me Right

Untitled – Untitled 11

Brooke Waggoner – Originator

Gratis & goed

We hadden niet gedacht dat het er nog eens ging van komen, maar Tricky lijkt terug in goede vorm. Getuige is alvast de gratis single die u door op ’s mans naam te klikken meegrist. Hebbes.

Donker elektronisch, maar zeer beklijvend: The Long Shadow van Barn Owl. Check it out.

En wie op zoek is naar een bloedmooie ballad, moet niet verder kijken dan Denison Witmers “Keep Moving Brother, Keep Moving Sister”.

Voetnoten

  • [1]Tickets via Proximus Go For Music: 0900 2 60 60* of www.proximusgoformusic.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!