Wetenschappers en milieuorganisaties woedend om Keystone XL-rapport
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, Milieu, Economie, Klimaat, Olie -

Wetenschappers en milieuorganisaties woedend om Keystone XL-rapport

Klimaatwetenschappers en milieuorganisaties zijn niet te spreken over een langverwacht rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de omstreden Keystone XL-pijpleiding. Daarin wordt immers onterecht gesteld dat het project geen grote klimaatimpact heeft.

zondag 3 maart 2013 16:18
Spread the love

Als de pijpleiding er komt, zal ze dagelijks zeven- tot achthonderdduizend vaten olie uit de Canadese teerzanden over een traject van 2753 kilometer door de VS pompen. Het project is erg omstreden, want omwonenden vrezen voor lekken en milieuverenigingen wijzen op de gevolgen voor het klimaat en het milieu. De klimaattol van een vat olie uit de teerzanden is anderhalf keer zo groot als van conventioneel gewonnen olie.

Het rapport van de Amerikaanse overheid is een belangrijke opsteker voor de voorstanders van het project. De opvallendste conclusie is dat de aanleg van de pijpleiding geen grote impact zou hebben op de uitstoot van de teerzanden in Canada. De olie die daar geproduceerd wordt, vindt toch wel zijn weg naar de markt, luidt de redenering.

Sierra Club

Milieuorganisaties en klimaatwetenschappers zijn niet te spreken over het rapport. Dat houdt volgens hen geen rekening met het feit dat de aanleg van de pijpleiding de productie van de teerzanden zal stimuleren. “Zeggen dat de teerzanden geen grote klimaatimpact hebben, is absurd”, zei NASA-wetenschapper James Hansen, een van de meest gerenommeerde klimaatwetenschappers ter wereld, in een reactie.

Ook de reactie van de eerbiedwaardige Sierra Club, de grootste en doorgaans gematigde milieuvereniging in het land, is tekenend: “De Sierra Club is woedend om de zeer gebrekkige analyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en om wat enkel omschreven kan worden als lippendienst aan een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van onze kinderen: klimaatontregeling”, reageerde directeur Michael Brune.

“We zijn verbijsterd hoe het ministerie de negatieve effecten van de vuilste olie op aarde voor ons klimaat onderkent, maar tegelijk beweert dat de voorgestelde leiding ‘waarschijnlijk niet tot significante ongewenste milieueffecten zal leiden’. Of die fout nu moedwillig of toevallig is, dit rapport is ronduit fout werk.”

De directeur roept de Amerikaanse president Obama op om zijn beloftes na te komen. “President Obama heeft gezegd dat hij zich engageert om de klimaatcrisis te bestrijden. Als dat zo is, moet hij het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de prullenmand verwijzen en de vuile en gevaarlijke pijpleiding verwerpen.”

take down
the paywall
steun ons nu!