Wapenspecialisten bekijken een dummy van een MOP (foto: US Airforce)
Nieuws, Politiek, Iran, Hoogtechnologische wapens, Wapensystemen, Massive Ordnance Penetrator, Fordo-fabriek, Amerikaanse luchtmacht -

De zwaarste bom ter wereld staat gereed

De 'Massive Ordnance Penetrator' (MOP), de zwaarste niet-nucleaire bom ter wereld, is klaar om ingezet te worden door de Amerikaanse luchtmacht. De 'bunker buster' is ontworpen om massavernietigingswapens in ondergrondse bunkers onschadelijk te maken.

woensdag 20 februari 2013 12:55
Spread the love

“Het ultieme wapen tegen diep verborgen kernwapens.” Zo omschrijft het Defense Threat Reduction Agency van het Pentagon het massieve precisiewapen van bijna 14 ton. De Massive Ordnance Penetrator (MOP) is substantieel groter dan de diepst penetrerende ‘bunker busters’ die voorheen beschikbaar waren. Twintig exemplaren werden aangekocht bij Boeing.[1]

De beschikbaardheid van de nieuwe bom geeft een nieuwe wending aan de hoogoplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran over Irans nucleaire ambities.

Irans belangrijkste ondergrondse nucleaire installatie, de Fordo-fabriek bij Qom, is niet langer veilig. De MOP is het enige wapen ter wereld dat de fabriek, die 80 meter onder een berg is begraven, kan vernietigen.

De keerzijde van de omvang van de bom is dat zij enkel gekoppeld kan worden aan de B-2, een stealth-bommenwerper. Daarvan bestaan er maar twintig exemplaren in de wereld, alle in handen van de Verenigde Staten. Dat betekent ook dat Israël de bom niet kan inzetten in een militaire actie tegen Iran.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!