Maite Nkoana-Mashabane, de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking (Foto: John Fraser/IPS)
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, Zuid-Afrika, Durban, BRICS -

Eerste Afrikaanse BRICS-conferentie moet business opleveren

JOHANNESBURG — Zuid-Afrika wil tijdens de volgende BRICS-conferentie commerciële spijkers met koppen slaan. Speciale aandacht gaat uit naar handel met Afrikaanse landen, die ook uitgenodigd zijn.

vrijdag 15 februari 2013 16:40
Spread the love

De vijf landen van de BRICS-groep (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), vijf grote opkomende economieën, zijn bezig met de voorbereidingen van de volgende topconferentie in Durban, in maart.

Deze week bracht de Russische minister van Buitenlandse Zaken een voorbereidend bezoek aan Maite Nkoana-Mashabane, de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking. In Pretoria spraken ze af dat de BRICS-landen moeten samenwerken op een paar mondiale dossiers, zoals de hervorming van internationale instellingen.

Komende week wordt hun Chinese collega, Yang Jiechi, in Zuid-Afrika verwacht. Nkoana-Mashabane zei eerder dat haar land China erg dankbaar is voor de rol die het heeft gespeeld om Zuid-Afrika bij de club te krijgen. Twee jaar geleden werd dat officieel.

Opkomende economieën

“Opkomende landen en ontwikkelingslanden spelen nu al een belangrijke rol in de wereldeconomie”, zegt Michael Jordaan, directeur van de First National Bank in Zuid-Afrika. “Er zijn verschillende opkomende economieën met een BBP van meer dan een biljoen dollar, terwijl het vooruitzicht voor de geïndustrialiseerde landen middelmatig is, door hun enorme schuldenlast.”

Een voorbeeld van een financiële innovatie die Zuid-Afrika op de top kan promoten, is volgens hem het mobiele betalen en bankieren. “Deze technologie is vooral in opkomende landen goed toe te passen.”

De BRICS-landen zullen naar Durban een stevige zakendelegatie meenemen. Ook is het de bedoeling om na de top een permanente Businessraad op te richten. Sommige mensen in de Zuid-Afrikaanse zakenwereld zijn wel bezorgd dat president Jacob Zuma vooral getrouwen meeneemt in zijn delegatie, en niet noodzakelijkerwijs bedrijven die nieuwe handelsbanden gaan smeden.

Netwerken

Kobus van der Wath, een Zuid-Afrikaanse zakenman in Beijing, is twee keer eerder delegatielid geweest. Hij zegt dat het van een goede organisatie afhangt of er echt goed genetwerkt kan worden – en dat is niet altijd het geval op BRICS-conferenties.

Overigens hangt de Chinese handelsactiviteit in Afrika niet af van de BRICS, denkt hij. “China heeft bepaalde doelen op de wereldmarkt wat betreft investeringen, handel en allianties. De investeringen die ik tot nog toe in Afrika heb gezien, zijn niet aan BRICS gerelateerd. Wel is BRICS handig voor het netwerken en in direct contact tussen regeringen.”

Volgens deskundigen is de Durbantop vooral een succes als het de banden tussen de BRICS-landen en Afrika kan versterken. Maar de regeringen hebben daar vooral baat bij als ze daarbij de zakenlui aan boord krijgen, en dat is waar Zuid-Afrika op wil aansturen.

take down
the paywall
steun ons nu!