Het GAS-beleid criminaliseert maatschappelijke problemen.
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Gent, Actief Linkse Studenten, Gemeentelijke administratieve sanctie (GAS), TegenGAS, Mathias Vander Hoogerstraete -

TegenGAS is meer dan actie

TegenGAS is een gloednieuwe beweging die gegroeid is uit een betoging in Gent eind vorig jaar tegen de uitbreiding van het GAS-beleid in de stad. De respons was massaal en de jongeren besloten dat het verzet tegen de sancties niet beperkt kon blijven tot een eenmalige actie.

vrijdag 8 februari 2013 13:43
Spread the love

De betoging werd georganiseerd door de Actief Linkse Scholieren en Studenten (ALS), maar TegenGAS wil meer zijn dan een actiecomité. “We voelden dat het nodig was om met een echte campagne te beginnen, want die sancties zullen ons blijven achtervolgen. Een campagne die zich niet beperkt tot Gent, maar die ook mensen in de kleinste gemeenten bereikt”, klinkt het bij Mathias Vander Hoogerstraete, woordvoerder van TegenGAS.

TegenGAS wil naast campagne voeren ook een platform bieden voor mensen – jongeren en volwassenen – en verenigingen die een probleem hebben met de sancties. Zij kunnen immers niet terecht bij de traditionele politieke partijen. “We stellen vast dat zowel de meest rechtse coalitie, zoals het stadsbestuur in Antwerpen, als de meeste linkse, zoals in Gent met sp.a en Groen, het GAS-beleid wil uitbreiden”, aldus Vander Hoogerstraete.

Criminalisering

“Naast actievoeren, willen we de logica achter de GAS-boetes aanklagen”, vertelt Vander Hoogerstraete. “Het GAS-beleid criminaliseert maatschappelijke problemen. Een werkloze jongere die rondhangt op straat, wordt bestempeld als crimineel. De repressie van de GAS neemt zo de symptomen weg, maar het probleem aan de basis blijft bestaan.”
TegenGAS pleit daarom voor een debat dat verdergaat dan enkel actievoeren tegen de gemeentelijke administratieve sancties. “De achterliggende sociale problemen verdwijnen niet door de sancties af te schaffen”, vindt Vander Hoogerstraete.

Toekomst

Ondanks dat het stof rond de GAS-boetes wat gaan liggen is, staan er nog acties gepland in Gent en Antwerpen. “Misschien krijgt iemand morgen weer een sanctie voor iets onnozels en staat het land opnieuw in rep en roer,” zegt Vander Hoogerstraete.
Ook de beleidsmakers over de taalgrens houden TegenGAS best in de gaten. “In Franstalig België bestaan er ook al enkele initiatieven en daar willen we zeker mee samenwerken.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!