Somalische journalisten onder vuur
Nieuws, Afrika -

Somalische journalisten onder vuur

MOGADISHU - Sinds het aantreden van de nieuwe Somalische regering in september vorig jaar, zijn al negen journalisten gedood en anderen werden gearresteerd.

donderdag 7 februari 2013 15:14
Spread the love

De sfeer is somber bij de journalisten van radiostation Dalsan in Mogadishu. Eerder op de dag is collega Abdiaziz Abdinur Ibrahim tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege een interview met een vrouw die vertelde over verkrachting door soldaten. Ibrahim werd ervan beschuldigd de staatsinstellingen te hebben beledigd. Volgens de aanklager had hij de vrouw ertoe aangezet valse bewijzen te geven.

“Iedereen is nu bang”, zegt Mohamud Mohamed Dhair, een populaire presentator bij het station en een goede vriend van Ibrahim. “Je kunt de gevangenis ingaan omdat je iemand hebt geïnterviewd. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Ik denk eraan om te stoppen met deze baan.”

Persvrijheid

Somalië is een van de moeilijkste landen ter wereld voor journalisten. Sinds 1992 zijn meer dan vijftig mediamensen gedood. Sinds het begin van dit jaar is al één dode gevallen. Tot nog toe is niemand opgepakt voor de moord.

Volgens de niet-gouvernementele organisatie Reporters Without Borders staat Somalië op de 175ste plaats in de Wereldwijde Index van Persvrijheid. Dat is lager dan Iran of China, en net boven Noord-Korea.

Het land heeft voor het eerst in twintig jaar een gekozen president en een internationaal erkende regering. Er wordt gewerkt aan een grondwet en de rechtbanken functioneren voor het eerst in vele jaren.

Maar de aanvallen op journalisten verminderen niet. “Sinds de overheid in september vorig jaar aan de macht kwam, zijn al negen journalisten gedood”, zegt Mohamed Ibrahim van de Nationale Unie voor Somalische Journalisten.

Imago

Volgens de regering is een strenge aanpak nodig, omdat journalisten na de implosie van de staat in 1990 aan geen enkele controle onderworpen waren. “De Somalische journalisten konden lange tijd schrijven wat ze wilden, of dat nu feit of fictie was”, zegt Abdishakur Ali Mire, onderminister voor Informatie. “Sommigen riepen op tot haat of verspreidden gevaarlijke geruchten. Ze misbruikten hun vrijheid. Nu zijn er rechtbanken en consequenties voor wie de grondwettelijke rechten misbruikt. Wie verhalen verzint, wordt voor de rechtbank gedaagd.”

Maar volgens de Unie voor Somalische Journalisten wil de overheid vooral haar imago oppoetsen met het oog op internationale donoren. “Dit is intimidatie om journalisten te beletten hun werk te doen”, zegt Ibrahim. “Om onderzoeksjournalistiek te stoppen en gevoelige verhalen toe te dekken die het imago van de regering kunnen schaden.”

Presentator Dahir heeft de boodschap in ieder geval begrepen. “Ik zal verhalen over verkrachting en corruptie moeten vermijden”, zegt hij. “Mijn gezin heeft me liever buiten de gevangenis dan opgesloten.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!