Ontbossing in Indonesië (foto: ejbaurdo)
Nieuws, Milieu, Greenpeace, Indonesië -

Notoire papierproducent belooft beterschap

De beruchte papierproducent Asia Pulp & Paper belooft een einde te maken aan de ontbossing in Indonesië. Dat gebeurt na jarenlange publieke druk door milieuorganisaties, en steeds meer afhakende klanten.

dinsdag 5 februari 2013 16:00
Spread the love

Asia Pulp & Paper is een van de grootste producenten van papier en verpakkingen ter wereld, maar heeft al jaren een kwalijke reputatie na verschillende beschuldigingen van grootschalige roofbouw op bossen in Indonesië en China. In Indonesië is die ontbossing mee verantwoordelijk voor het verdwijnen van ernstig bedreigde diersoorten als de Sumatraanse tijger en de orang-oetan.

Naarmate steeds meer bewijzen van de praktijken opdoken en de druk toenam, haakten grote klanten van APP een voor een af, waaronder Kraft, Nestlé, Adidas, Carrefour en Delhaize. De bekendste campagne was die tegen speelgoedfabrikant Mattel, waarbij Ken het uitmaakte met Barbie omdat ze betrokken was bij de vernieling van waardevolle bossen in Indonesië. Ook Mattel haastte zich om de samenwerking met APP stop te zetten, en werd gevolgd door concurrent Hasbro.

Drastische ommezwaai

Nu geeft APP dus toe aan de druk en belooft het bedrijf een einde te maken aan alle houtkap in natuurlijke wouden in Indonesië. “Dit is een belangrijk engagement voor het bedrijf”, zegt APP-baas Teguh Ganda Wijaya in een persbericht. “We doen dit voor de duurzaamheid van onze werking en voor de maatschappij. We hopen dat de betrokkenen ons nieuw beleid zullen steunen en andere spelers zullen aansporen om hetzelfde te doen.”

Ook Greenpeace, dat recent onderhandelde met APP, noemt het nieuws veelbelovend, maar blijft voorzichtig. “We verwelkomen de nieuwe beloftes van APP, maar wat echt telt is wat er zich afspeelt in de bossen”, zegt An Lambrechts,  campagneverantwoordelijke Bossen. “We zullen de vooruitgang van dichtbij opvolgen. Als APP daadwerkelijk zijn nieuwe beleid volledig implementeert, betekent dat een drastische ommezwaai.”

Moratorium

Het nieuws komt op een cruciaal moment, want in mei van dit jaar vervalt het tweejarige moratorium op ontbossing dat afgekondigd werd door de Indonesische president Yudhoyono.

“We roepen de Indonesische regering op om dit momentum te gebruiken om het moratorium te versterken en te verlengen, beginnend bij het herzien van alle bestaande concessies”, zegt Lambrechts. “Ook moet de regering dringend werk maken van een verbeterd toezicht op de handhaving van de boswetgeving. Dat moet bedrijven zoals APP helpen om hun conservatiebeleid uit te voeren. Enkel via gezamenlijke actie van overheden, bedrijven en het middenveld kan het tij keren en het verdwijnen van de Sumatraanse tijgers gestopt worden.”

take down
the paywall
steun ons nu!