Een vrouw aan het werk in een groententuin gesteund door Oxfam in Intedeyne, Mali (foto: Oxfam Italia)
Nieuws, Afrika, Economie, Ontwikkeling, Mali, AQIM, Ansar dine, MUJAO (Mouvement pour l'Unicité et le Jihad en Afrique de l'Ouest), Deadline 2015, Action Against Hunger -

Noord-Mali kampt met voedseltekort

Sinds de recente militaire interventie in Gao en Timboektoe heeft de bevolking in Noord-Mali dringend humanitaire hulp nodig. Ngo's vragen om voedsel, brandstof en zelfs bankbiljetten.

dinsdag 5 februari 2013 16:30
Spread the love

“Sinds vorig jaar kampen de Malinezen met een drievoudige crisis: eerst droogte en mislukte oogsten, dan een politieke crisis en tot slot een open conflict met islamistische groepen met de controle over het noorden als inzet”, verklaarde Kristalina Georgieva, de Europese Commissaris voor Internationale Samenwerking en Humanitaire Hulp, eerder tijdens een bezoek aan de hoofdstad Bamako.

De Europese Commissie beloofde voor 20 miljoen euro noodhulp aan het West-Afrikaanse land. Dat geld zal goed van pas komen, nu de inwoners van de steden Gao en Timboektoe nog nauwelijks eten op tafel kunnen zetten.

Oxfam International liet maandag weten dat vooral in Gao veel voedsel- en brandstofleveranciers gevlucht zijn voor het offensief van de Franse en Malinese soldaten.

Sinds april vorig jaar wordt het noorden van Mali geteisterd door een coalitie van gewapende groepen. Het gaat om Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (MUJAO) en Ansar Dine, een islamistische groep van Malinese Toearegs.

“Door de bezetting van deze groepen kregen boeren geen hulp van het ministerie van Landbouw om de rijstteelt op de oevers van de Niger te verbeteren”, zegt Lucile Grosjean, woordvoerder van Action Against Hunger. “Bovendien zijn heel wat veemarkten gesloten omdat het moeilijk reizen is naar Algerije en Niger, en omdat de prijzen slecht zijn.”

Plunderingen

Sinds de islamistische groepen op de vlucht zijn voor Franse luchtaanvallen worden Arabische winkels geplunderd, waardoor Arabische en Toearegse winkeleigenaars de deuren sluiten en het nog moeilijker wordt voor de bevolking om aan eten te geraken.

“De prijzen zijn over het algemeen met 30 procent gestegen. De brandstofprijs steeg met 66 procent”, verklaart Grosjean. “Zelfs als er middelen zouden zijn, is er simpelweg geen geld meer in Gao om ze te kopen. Na het sluiten van de banken gingen handelaars cash halen in Bamako, maar met de bombardementen is ook dat gestopt.”

In Timboektoe is de humanitaire situatie minder precair, maar bestaat er een groot gevaar voor vergeldingsacties. Ook hier werden winkels van Arabieren en Toearegs eind januari geplunderd, na de komst van Franse en Malinese soldaten.

Frankrijk heeft gepleit voor een snelle ontplooiing van internationale waarnemers om te verhinderen dat etnische spanningen het noorden van Mali in de afgrond storten.

Eerst en vooral moet de toegang tot gezondheidszorg opnieuw verbeteren. “We wachten nog een dag of twee om het gezondheidscentrum in Gao te openen, omdat we een enorme instroom van patiënten verwachten”, aldus Grosjean.

330 miljoen

Ontwikkelingshulp aan Mali, vooral van de EU, werd in maart voor een jaar opgeschort nadat het Malinese leger de democratisch verkozen regering had afgezet. Sinds het Franse offensief tegen de rebellen hebben internationale regeringen waaronder de EU meer dan 330 miljoen euro beloofd aan Mali, naast menselijke middelen voor de training van het Malinese leger.

Reuters meldde maandag dat politieke leiders en internationale organisaties vandaag (dinsdag) in Brussel zouden vergaderen over een politiek proces dat kan uitmonden in democratische verkiezingen en over manieren om de mensenrechten in Mali te versterken eens de politieke eenheid is hersteld.

take down
the paywall
steun ons nu!