53 procent ziet de overheid als een bedreiging (Foto: Harslight)
Nieuws, Politiek, VS, Bescherming van rechten en vrijheden, Democraten, President Barack Obama, Republikeinse partij, Pew-onderzoekscentrum -

Meerderheid Amerikanen ziet regering als bedreiging

BRUSSEL — Voor het eerst ziet een meerderheid van de Amerikanen de federale regering als een bedreiging voor hun rechten en vrijheden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew-onderzoekscentrum.

maandag 4 februari 2013 16:38
Spread the love

Bij het begin van Barack Obama’s tweede ambtstermijn is niet alleen het vertrouwen van de Amerikanen in hun regering zoek, 53 procent ziet de federale regering ook als een bedreiging voor hun eigen rechten en vrijheden. 43 procent is het daar niet mee eens.

Het is voor het eerst dat meer dan helft van de Amerikanen zich achter zo’n stelling schaart. Een vergelijkbaar onderzoek drie jaar geleden liet zien dat 47 procent de federale regering als een bedreiging zag en 50 procent het daar niet mee eens was. Onderzoeken sinds 1995 toonden eveneens dat de Amerikanen die de federale regering als een bedreiging zagen, een minderheid vormden.

Vooral conservatieve Republikeinen

Vooral conservatieve Republikeinen zien Washington als een bedreiging. Drie kwart van hen zegt dat de federale regering hun rechten en vrijheden bedreigt; drie jaar geleden was dat nog 62 procent.

Bij gematigde Republikeinen ziet 57 procent de regering als een bedreiging. Dat is weinig veranderd ten opzichte van drie jaar geleden. Ook bij de Democraten is er weinig veranderd: daar ziet 38 procent Washington als een bedreiging.

Slechts twee op tien Amerikanen zijn ronduit tevreden over de federale regering, bijna zes op tien zijn gefrustreerd, nog eens twee op tien zijn kwaad. “Daarin is weinig verandering in gekomen tijdens het presidentschap”, zegt Pew.

Het telefonisch onderzoek van het Pew-onderzoekscentrum vond plaats van 9 tot 13 januari bij 1500 volwassenen.

take down
the paywall
steun ons nu!