Nieuws, Wereld, Afrika -

Liberia gooit huizen plat om wereldleiders netjes te ontvangen

MONROVIA — Fatou Nernee zoekt tussen de resten van haar huis naar iets om te bewaren, als herinnering aan de plaats waar ze meer dan twintig jaar heeft gewoond. Bulldozers van de gemeente hebben haar woning deze week platgegooid, net als de woning van meer dan tien andere Liberianen.

vrijdag 1 februari 2013 14:59
Spread the love

“Ze hebben mijn huis gisteren verwoest”, zegt ze. “En mijn broer is door de politie gearresteerd.” De actie vond plaats op tien blokken afstand van het Royal Grand Hotel, waar de conferentie zou plaatsvinden. Volgens de burgemeester, Mary Broh, was het nodig. “We willen dat dit de groenste en schoonste stad van West-Afrika wordt”, zei ze in een persconferentie. Volgens Nernee en de andere bewoners heeft de regering hen dakloos gemaakt. “Het is niet makkelijk om een huis te huren in deze stad. Onze spullen lagen nog in ons huis toen het werd verwoest”, aldus Nernee.

Post-2015

De schoonveegactie is uitgevoerd met het oog op het zogenaamde High Level Panel van de Verenigde Naties, die tot vandaag plaatsvindt. Dit is de derde bijeenkomst in een traject dat moet leiden tot een voorstel voor de post-2015 ontwikkelingsagenda van de VN, als vervolg op de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Dit gebeurt onder leiding van de Britse premier David Cameron, de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.

Er moet een insteek worden gevonden die in de hele wereld breed wordt gedragen en drie thema’s verbindt: economische groei, sociale gelijkheid en ecologische duurzaamheid.

Volgens sommige critici is het hypocriet om deze thema’s in een vijfsterrenhotel te bespreken, in een straatarm land waar een paar blokken verderop mensen uit hun huis worden gezet. Maar volgens anderen is de conferentie juist een kans voor het land om te laten zien dat het vooruitgaat na een periode van bloedige burgeroorlogen.

“De ontwikkelingsproblemen zijn enorm”, zegt de Liberiaanse econoom Sam Jackson. “Maar aan Liberia kun je zien, na tien jaar vrede en veiligheid, wat er bereikt kan worden. Het is dus belangrijk dat de thema’s vrede en veiligheid deel zijn van de mondiale agenda, zij vormen het fundament voor economische verandering in de wereld.”

take down
the paywall
steun ons nu!