Don Luca, Genkse genomineerde voor Vlaamse Rap Awards 2012. (foto: Maurizio Ciranni)
Cultuur, België, Lokaal, Genk, Hip hop, Urban, Genk, Don Luca -

Genk favoriet op Rap Awards

Op 2 februari 2013 worden in Sint-Niklaas tijdens het Rad van Tong Festival de Vlaamse Rap Awards 2012 uitgereikt. Maar liefst vijf Genkse artiesten maken kans om in de prijzen te vallen. In totaal wisten de Genkenaren acht nominaties in de wacht te slepen.

vrijdag 1 februari 2013 09:19
Spread the love

Voor Don Luca, Tiewai en Onze Zaak kwamen de nominaties als een donderslag bij heldere hemel. Tot voor kort kende niemand de Vlaamse Rap Awards. Sinds het nieuws van de nominaties zich verspreid heeft en er sprake is van een echte prijsuitreiking, worden de artiesten overspoeld met aanvragen voor interviews en fotoshoots.

Stroomversnelling

Volgens Alberto Mazzoni van Onze Zaak zijn er nu al veranderingen merkbaar. “De hiphopscene zit sinds kort in een enorme stroomversnelling. Dat is een goede zaak. Zo groeien artiesten over heel Vlaanderen naar elkaar toe en leren we nieuwe groepen en artiesten kennen. Misschien moeten we binnenkort grensoverschrijdend te werk gaan.”

Citétaal

Door een samenwerking van Genkse artiesten met andere rappers uit Vlaanderen kan de ‘citétaal’ meer op de voorgrond treden. Dit typisch plaatselijk dialect wordt nu al massaal gebruikt door Genkse jongeren.

Zien de Genkse rappers zich als ambassadeur van de citétaal? “Helemaal niet”, zegt Don Luca. “We kiezen niet voor dat dialect, het is gewoon onze manier van praten. Het is een reflectie van onze leefwereld.” Mazzoni is het hier volledig mee eens, maar maakt ook een kanttekening. “Mensen moeten daarnaast natuurlijk wel in staat zijn om de standaardtaal te spreken.”

Inspanning loont

Het stadsbestuur en de verschillende jeugdwerkingen van Genk hebben de laatste jaren veel inspanningen geleverd voor de jongeren. “Eind jaren 90 waren er in veel wijken nog veel problemen. Dat is nu erg geminderd. De inzet van het stadsbestuur begint zijn vruchten af te werpen. Acht nominaties is een erg goede prestatie voor een kleine stad als Genk.”

Men is erin geslaagd een platform te creëren waar ook rappers zich kunnen uiten. Tiewai is het hier mee eens. “Genk is echt aan het openbloeien”, meent hij.

Nieuwe initiatieven

In dit positieve klimaat is er ruimte voor nieuwe initiatieven. In het verleden zijn er in Genk al hiphopavonden geweest waar jongeren een vrij podium kregen. Een hiphopcafé zou nog meer beginnende artiesten de kans kunnen geven om hun ding te doen. Bovendien zou het uitgaansleven in de stad er bij winnen.

“Ik wil graag meewerken aan zo’n initiatief, als iemand anders het voortouw neemt. Maar momenteel wil ik me vooral met mijn muziek bezighouden,” vertelt Don Luca. Ook Tiewai en Mazzoni bevestigen dat ze zouden willen helpen.

take down
the paywall
steun ons nu!