Het verlaten Punta Canoa-strand (Foto: Helda Martínez / IPS)
Nieuws, Milieu, Klimaatverandering, Overstroming, Columbia, Cartagena de Indias, Stijging zeespiegel, Klimaatplan -

Colombiaanse kuststad wapent zich tegen klimaatwijziging

De Colombiaanse kuststad Cartagena de Indias is volop bezig zich tegen de klimaatwijziging te wapenen. Zo wordt het strand flink verbreed en verstevigd.

donderdag 31 januari 2013 12:40
Spread the love

De werken, die al sinds augustus 2010 bezig zijn en volgend jaar klaar moeten zijn, situeren zich aan de noordkant van Cartagena, in de omgeving van de internationale luchthaven.

Het strand wordt over een afstand van meer dan 2 kilometer 60 meter breder gemaakt en beschermd met een rotsmuur. Negen golfbrekers moeten de impact van de zee temperen. Ook worden de kustlanen in de buurt verbreed.

Het project maakt deel uit van het klimaatplan van Cartagena. Dat moet de stad beschermen tegen de geleidelijke stijging van de zeespiegel, de toenemende kracht van de golven, de steeds forsere regenbuien, de overstromingen en andere gevolgen van de klimaatwijziging.

Omgeven door zee

Cartagena, een echte toeristische trekpleister in het noorden van Colombia, telt 49 kilometer kust. “Cartagena is omgeven door zee, de stad bestaat uit eilanden zoals Manga, Manzanillo en Barú, en dat maakt het complex om aan stedenbouw en sociale ontwikkeling te doen”, zegt mariene bioloog Francisco Castillo, die voor de stedelijke overheid werkt.

Het is pas sinds het begin van de eeuw dat Cartagena zijn ruimtelijke ontwikkeling in op een geïntegreerde manier bekijkt, zegt Castillo.

“Bij de revisie van de stedenbouwkundige plannen voor de komende jaren gaan we heel sterk rekening houden met mogelijke overstromingen.” Bouwen in risicozones, bijvoorbeeld aan het strand, zal niet langer mogelijk worden.

De plaatselijke vissers zijn minder opgetogen met het project. Door de werken vangen ze minder vis, zeggen ze.

take down
the paywall
steun ons nu!