Een zeer zware brand heeft op zondag 27 januari 2013 de centrale markt van de Burundese hoofdstad Bujumbura volledig verwoest (foto: IWACU - Bujumbura).
Nieuws, Afrika, Economie, Politiek, Burundi, Brandweer, Voedselprijzen, Inflatie, Bujumbura, Centrale markt, IWACU - IWACU

Zware brand verwoest centrale markt Bujumbura

Een zware brand heeft op zondag 27 januari de centrale markt van de Burundese hoofdstad Bujumbura bijna volledig verwoest. Er vielen voor zover bekend geen dodelijke slachtoffers, maar wel 68 gewonden. De economische schade is echter enorm. Iedereen in de stad kent wel iemand die zowat alles kwijt is. Ook is het risico groot dat de voedselprijzen na dit incident opnieuw de hoogte in zullen schieten.

dinsdag 29 januari 2013 13:15
Spread the love

Centrale markt is economisch hart Bujumbura

De centrale markt is het economisch hart van Bujumbura. Honderden marktkramers verkopen er kledij, voeding, speelgoed, gereedschap, enz. De brand betekent dan ook een ramp voor heel wat Burundese families, die al hun spaarcentjes hadden geïnvesteerd in kleine kraampjes op de markt.

Enkele mensen hebben nog geprobeerd hun spullen te redden, maar er was weinig aan te doen.

De oorzaak van de brand is nog niet gekend, maar hij zou zondagmorgen zijn ontstaan in de kledingafdeling. Het vuur heeft zich heel snel verspreid naar de rest van de markt. De brandweerwagens konden bovendien niet snel genoeg tot bij de brandhaard geraken doordat ook de brandwegen volgebouwd zijn met kraampjes.

De eerste brandweerwagens kwamen dan nog aan zonder water. Volgens een politiewoordvoerder was maar één van de vijf beschikbare brandweerwagens voor de hoofdstad klaar om uit te rukken. Ze hebben gelukkig wel de tankstations die aan de rand van de markt liggen, kunnen redden. Pas toen een blushelikopter van het Rwandese leger ter hulp kwam, kreeg men de brand onder controle.

Van de verwarring maakten ook plunderaars gebruik om hun slag te slaan. Zelfs vijf politiemannen werden op heterdaad betrapt toen ze aan het plunderen waren.

President Pierre Nkurunziza heeft al een bezoek gebracht aan de plaats van de ramp en een spoedvergadering van de nationale veiligheidsraad aangekondigd. Het wordt uitkijken naar een reactie van de overheid op deze economische ramp en haar planning en de zoektocht naar middelen voor de wederopbouw van de centrale markt.

Dringende maatregelen

Concrete en dringende maatregelen zijn cruciaal, want de Burundese bevolking heeft niet veel veerkracht meer om deze nieuwe klap op te vangen. Veel mensen zijn nu wellicht hun reserves kwijt.

De economie van het land was al erg wankel, met een hoge inflatie en sterke prijsstijgingen het afgelopen jaar. Prijzen van rijst en bonen zullen waarschijnlijk opnieuw de hoogte ingaan, net zoals die van kleding, en stoffen.

IWACU

IWACU is Burundees persorgaan in Bujumbura.

take down
the paywall
steun ons nu!