Na het relletje rond ondernemer Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren) die de regering-Di Rupo marxistisch noemde, was het even stil geweest. Maar Karel Van Eetvelt van de werkgeversvereniging Unizo zet de verhoudingen weer op scherp met een interview in het Financieel Dagblad.
Volgens Van Eetvelt willen de Vlaamse ondernemers niet dat we in 2014 snel een regering krijgen. “De druk vanuit de ondernemerswereld om volgend jaar wel een coalitie te krijgen die werk maakt van veranderingen, zal zeer groot zijn. Ik ben er bijna zeker van dat zij het ook zullen laten voelen als de politiek liever snel een kabinet vormt met partijen die verandering in de weg staan. Ik durf mijn handen niet in het vuur te steken voor de economische gevolgen daarvan.”
Verandering is makkelijker na een grote schok, een catastrofe. Dat beschreef Naomi Klein in haar boek The Shock Doctrine. Na een natuurramp kan je bijvoorbeeld een heel grondgebied herverkavelen terwijl daar daarvoor veel verzet tegen bestond.Van Eetvelt zegt dat sommige Vlaamse ondernemers broeden op zo’n schok. “Denk aan Spanje. Daar valt een bank om, met catastrofale gevolgen voor de staatsfinanciën. Dan verandert er iets; dat moet wel. Dat zou hier ook kunnen gebeuren, bijvoorbeeld met Dexia. Ik heb vorige week ondernemers voor het eerst horen zeggen: laat ons ook zo’n schok organiseren. Dat is redelijk dramatisch. Ik zei: jongens, dat zijn scenario’s die je niet moet nastreven. Je creëert armoede en sociale onrust en dat is voor een ondernemer ook geen leuke omgeving. Maar zij zeiden dat er echt iets moet veranderen, anders is het niet meer de moeite waard om te ondernemen. Ze zien niet meer genoeg potentieel om in Vlaanderen te kunnen groeien.”
Het probleem ligt bij de PS. Van Eetvelt vergelijkt die partij met de Nederlandse SP. “Stel je voor dat jullie in Nederland in de regering bij elk besluit een compromis zouden moeten sluiten met Emile Roemer, en dat al drie of vier decennia lang. Dat is België.”
Vlaamse ondernemers zijn geen ideologische nationalisten. Ze doen het uit opportunisme omdat ze zo een kans zien om de PS buiten spel te zetten. “Tien jaar geleden was nationalisme geen issue bij ondernemers, maar dit is nu de belangrijkste kwestie. Ik krijg telefoontjes van ondernemers, en niet de minsten, die mij vragen gesprekken op te zetten met de N-VA van Bart De Wever. Op die partij is hun hoop gevestigd. Veel ondernemers denken dat de N-VA de enige is die iets kan veranderen. Alle andere partijen zullen compromissen blijven sluiten met de PS.”