Australische steenkoolindustrie
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaat, Klimaatverandering, China, Australië -

Australië en China voeren lijst ‘klimaatbommen’ aan

Veertien nieuwe projecten met fossiele brandstoffen zullen een wereldwijde uitstoot van CO2 met 20 procent verhogen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. Australië en China voeren de lijst met 'klimaattijdbommen' aan.

woensdag 23 januari 2013 17:08
Spread the love

In de studie The Point of No Return, uitgevoerd door concultancybedrijf Ecofys in opdracht van Greenpeace, worden veertien projecten opgesomd die samen jaarlijks 6,3 gigaton CO2 zullen uitstoten – evenveel als de uitstoot van de Verenigde Staten. De veertien ‘CO2-bommen’ zijn op zich al goed voor een derde van het uitstootplafond dat gehaald moet worden om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden.

China en Australië

De grootste bijkomende uitstoot zal komen door de steenkoolproductie van China en Australië. In China willen de vijf noordwestelijke provincies samen hun steenkoolproductie met 620 miljoen ton opkrikken tegen 2015. Dat plan alleen al is goed voor een bijkomende jaarlijkse uitstoot van 1,4 miljard ton. Ook de Australische uitvoer van steenkool kan met 408 miljoen ton groeien tegen 2025, goed voor een bijkomende uitstoot van 760 miljoen ton CO2.

De studie wijst daarnaast op de exploitatie van olie- en gasreserves in het poolgebied, die een bijkomende uitstoot van 520 miljoen ton zouden genereren, de teerzanden in Canada en de schaliegaswinning in de Verenigde Staten.

Het rapport concludeert dat er een kans van 75 procent is om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden als alle veertien projecten gestopt worden.

Hypocrisie

“Deze nieuwe megaprojecten zijn het directe gevolg van de hypocrisie van een handvol regeringen”, zegt Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International. “De regeringen beweren dat ze een catastrofale klimaatverandering willen afwenden, maar ze blijven schaamteloos projecten goedkeuren en promoten die leiden tot klimaatchaos en vernieling.”

“Gezien het menselijke lijden, de vernietiging en de economische problemen die de recente weersfenomenen met zich meegebracht hebben, is een wereld met een op hol geslagen klimaat een angstaanjagend vooruitzicht. We kunnen niet toestaan dat dat ons nalatenschap wordt”, zegt hij. “De de tijd raakt op. De bedrijven achter deze projecten en de regeringen die ze toestaan moeten de projecten vervangen door hernieuwbare energiebronnen en deel worden van de oplossing in plaats van het probleem.”

take down
the paywall
steun ons nu!