In de straten van Athene (Foto: Mkhalili)
Nieuws, Europa, Economie, Armoede, Griekenland, Economische crisis, Werkloosheid, Eurocrisis, EL.STAT -

Meer dan een vijfde van de Grieken leeft in armoede

De Griekse premier Antonis Samaras sprak op 8 januari tijdens een bezoek aan Angela Merkel optimistisch van een 'halfvol glas'. Hoe cru moet dit geklonken hebben voor de Griekse bevolking, die nog altijd zwaar gebukt gaat onder de opeenstapeling van bezuinigingen, en weinig perspectief heeft op verbetering in de nabije toekomst. Cijfers van Grieks statistiekbureau EL.STAT laten onder andere zien dat meer dan een vijfde van de Grieken in armoede leeft.

donderdag 10 januari 2013 19:20
Spread the love

Het Employment and Social Developments in Europe 2012 rapport van de Europese Commissie dat eerder deze week gepubliceerd werd, was al behoorlijk somber van toon.

Zo is de werkloosheid in de Europese Unie in decennia niet zo hoog geweest als ze eind 2012 was, namelijk 10,7 procent. Zoals wel te verwachten was, behoort Griekenland tot de groep landen die er het slechtst aan toe zijn in Europa.

Het Griekse bureau voor de statistiek EL.STAT bevestigt nogmaals de barre toestand waarin het land verkeert: extreem hoge werkloosheid, armoede en weinig zicht op verbetering. Integendeel, de Griekse economische, en inmiddels ook humanitaire, crisis lijkt voorlopig nog lang niet ten einde.

Hoewel de Griekse premier Antonis Samaras zich op 8 januari tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog positief uitsprak over de toekomst van Griekenland, hoe kon hij ook anders tegenover zijn ‘geldkraan’, komt dat met het oog op de recent gepubliceerde cijfers van zowel de Europese Commissie als EL.STAT over als een grote grap.

Meer dan een kwart werkloos

Van de Griekse bevolking tussen de 20 en 64 jaar was in 2011 17,6 procent werkloos, in de drie voorgaande jaren was dit nog respectievelijk 7,6, 9,4 en 12,5 procent.

In drie jaar crisis is de werkloosheid dus met liefst 10 procent toegenomen; een toename die alleen al bijna even groot is als het huidige werkloosheidspercentage in de gehele EU.

In 2012 nam de werkloosheid wederom flink toe, tot aan 24,6 procent in het derde kwartaal van afgelopen jaar. Inmiddels is dit percentage de 25 procent gepasseerd, en zit dus meer dan een kwart van de Grieken werkloos thuis.

Ook het aantal werklozen dat voor lange termijn (een jaar of meer) zonder baan zit, is gegroeid: van 3,2 procent in 2008 tot 13,2 procent in het derde kwartaal van 2012 bij mannen, en van 7,9 procent in 2008 tot 18,6 procent in het derde kwartaal van 2012 bij vrouwen. Dat betekent een forse toename van 10 procent bij mannen, en van 10,7 procent bij vrouwen.

Een vijfde arm

Daarnaast is het met de armoedecijfers in Griekenland slecht gesteld, dit hangt natuurlijk ook samen met de steeds grotere werkloosheid.

Het aantal Grieken dat ten prooi viel aan armoede stond in 2011 op een schokkende 21,4 procent: meer dan een vijfde van de Grieken leefde in 2011 dus onder de armoedegrens. In 2010 was dit 20,1 procent en in 2009 19,7 procent van de bevolking in Griekenland.

Dit alles ondanks dat de armoedegrens tussen 2010 en 2011 verlaagd is van 7.178 naar 6.591 euro per jaar (549,25 euro per maand): hoewel er dus een lager inkomen nodig is om als ‘arm’ te worden bestempeld, zijn er steeds meer Grieken die in die categorie vallen.

De armoedecijfers uit het EL.STAT rapport gaan maar tot aan 2011, maar gezien de nog steeds aanhoudende stijging van de werkloosheid én de extra bezuinigingen die in 2012 zijn doorgevoerd, kan redelijk veilig worden aangenomen dat de armoede in het afgelopen jaar nog meer toegenomen is.

Het Griekse glas lijkt voorlopig dus eerder halfleeg dan halfvol te zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!