Nicaragua tapt energie uit vulkanen
Nieuws, Milieu, Hernieuwbare energie, Nicaragua -

Nicaragua tapt energie uit vulkanen

Nicaragua wil binnen vijf jaar 94 procent van de benodigde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. Aardwarmte uit vulkanische reservoirs moet daarbij helpen.

woensdag 9 januari 2013 13:41
Spread the love

Het land moest het tot nog toe stellen zonder de energiereserves waar andere landen in de regio over kunnen beschikken. Elektriciteit was daardoor grotendeels afkomstig uit geïmporteerde olie, en maar een fractie uit geothermische energie en waterkracht.

Aardwarmte

Dat wordt precies omgekeerd met een nieuw, bijzonder ambitieus plan: het land wil 94 procent van de elektriciteit opwekken uit hernieuwbare bronnen. Nicaragua mag dan al geen petroleumreserves bezitten, het beschikt wel over aardwarmte uit grote vulkanische reservoirs.

Cruciaal in de plannen is dan ook het San Jacinto Project, een enorme geothermische installatie van 40 vierkante kilometer groot met een capaciteit van 72 megawatt. De centrale levert al stroom maar wordt de volgende jaren uitgebreid met nog eens 10 megawatt.

Regio

Nicaragua is niet het enige land in de regio dat inzet op hernieuwbare energie. Buurland Costa Rica bouwt een grote waterkrachtcentrale op de rivier de Reventazón met een capaciteit van 306,5 megawatt.

In Honduras werken het Britse energiebedrijf Globeleq en Mesoamericana Energy, een Centraal-Amerikaans bedrijf, aan een windmolenpark van 173 miljoen euro in Cerro de Hula, 24 kilometer ten zuiden van Tegucigalpa. Het park zal een capaciteit van 102 megawatt hebben.

Centraal-Amerika heeft een potentiële capaciteit van 31.000 megawatt aan hernieuwbare energie. De regio is momenteel voor haar energievoorziening nog voor 80 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen.

take down
the paywall
steun ons nu!