Wat hebben de succesvolle bedrijven Google, Apple, Walt Disney en HP gemeen?
Ondernemen, Zelfstandigen, Starters, Inspiratie, Kantoorruimte, Kantoor huren -

Inspiratie in de garage

vrijdag 4 januari 2013 12:21
Spread the love

Wat hebben de succesvolle bedrijven Google, Apple, Walt Disney en HP gemeen? Het is bijna ongelooflijk, maar ze zijn allemaal in een garage begonnen.

Steve Jobs en Steve Wozniak begonnen in 1975 een prototype van een computer – de Apple I-  te bouwen in de garage van het ouderlijk huis van Jobs. Om het nodige materiaal te kopen, verkocht Jobs toen zijn Volkswagen bestelwagen en Wozniak verkocht zijn HP 65 rekenmachine. Samen met Stephen Gary, die ze bij gameontwikkelaar Atari hadden leren kennen, hebben ze een klein computerbedrijfje, Apple, opgericht. Zo is het Apple imperium begonnen: in de garage van de (stief)ouders van Jobbs.

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin leerden elkaar in 1995 in de Universiteit van Stanford kennen. Na één jaar hadden ze de zoekmachine “BackRub” gebouwd. BackRub wordt later omgedoopt tot Google.  De zoekmachine gebruikte links om het belang van afzonderlijke webpagina’s te bepalen.

In 1998 is Google ’s eerste startwerkplaats de garage van Susan Wojcicki (nu de echtgenote van Sergey Brin) in 232 Santa Margarita, Menlo Park, California.

Pas een jaar later verhuizen ze naar een “echt” kantoor in de nabije stad Palo Alto, met de eerste 8 werknemers van het beginnende bedrijf. Intussen werken voor Google nu al meer dan 30.000 mensen verspreid over de hele wereld.

Meer dan 50 jaar eerder werkten ook twee klasgenoten van de Universiteit van Stanford ijverig in een garage van Palo Alto.
Ze maakten wetenschappelijke instrumenten. Die klasgenoten waren Bill Hewlett en Dave Packard, die in 1939 en met een startkapitaal van 538 dollar, de vennootschap HP stichtten. De volgorde van hun achternamen in de bedrijfsnaam werd bepaald door een muntje op te gooien.

De HP garage geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley, het Amerikaanse centrum voor high tech innovatie. Een van de eerste klanten van Hewlett en Packard was Walt Disney Studios, die bij HP een audio oscillator bestelde. Dit instrument werd gebruikt om een nieuw geluidssysteem te testen bij de soundtrack van de film Fantasia.

En Walt Disney was op zijn beurt ook begonnen in een garage! In de zomer van 1923 heeft Walt Disney met zijn broer Roy “The Disney Bros Cartoon Studio” in de garage van hun oom Robert opgericht (406 Kingswell Avenue in Los Angeles).

Zoals u ziet, kan een bedrijf overal beginnen. Natuurlijk kan niet iedereen rekenen op een leegstaande garage van zijn ouders. Maar elke zaak kan wel een flexibele werkplaats huren. Er zijn dus geen excuses meer. Een goed idee kent geen grenzen.

take down
the paywall
steun ons nu!